Minden ami fontos

563 éve szól a harangszó a magyarok győzelméért

1456. június 29-én kiadott egy bullát, amelyben elrendelte, hogy a templomokban minden nap szólaltassák meg a harangokat, és a hívek imádkozzanak a magyarok győzelméért.

Harangszó, hálaadás és egyetemes ünnep

A sorsdöntő harc néhány nappal később kezdődött, amikor július 4-én II. Mehmed 100 ezer fős serege megkezdte Nándorfehérvár ostromát. A pápa erről 29-én még nyilván semmit nem tudott, mint ahogy arról sem, hogy alig három héttel később, 1456. július 22-én Hunyadi János, Szilágyi Mihály és Kapisztrán János döntően szerb és magyar vitézei fényes győzelmet aratnak a szultáni had felett.

III. Callixtus oklevele úgy fogalmazott, hogy minden nap délután három és hat óra között félóránként háromszor kondítsák meg a harangokat, miközben minden keresztény lélek háromszor imádkozza el az Úrangyalát.

A harang tehát eredetileg is Magyarországért kondult, eredetileg tehát könyörgésként. A nándorfehérvári diadal, a török visszavonulásának híre augusztus 6-án érkezett Rómába, az egyházfő örömét mi sem jelzi jobban, mint hogy e dátumot (urunk színeváltozásának napját) az egész Egyház egyetemes ünnepévé tette.

Callixtus rendelkezett arról is, hogy a kiszabott imádságokat ne könyörgésként, hanem hálaadásként mondják el e hívek.

Minden délben:

Hogy egyesül mindez a déli harangszóban? Ehhez az 1414-1418 között ülésező konstanzi zsinatig kell visszanyúlnunk, ahol határozat született: Jézus urunk szenvedéseinek emlékére minden péntek délben szólaljanak meg a harangok.

A kettőt VI. Sándor pápa kötötte össze az 1500-as szent évben, amikor a keresztény világ ugyancsak komoly, sőt egyre komolyabb oszmán fenyegetéssel nézett szembe. Megerősítette elődjének a nándorfehérvári diadal emlékére hozott intézkedéseit, a pénteken szokásos harangozást minden napra elrendelte, időpontját pedig déli 12 órára tette.

A templomok harangjai tehát 1456 óta szólnak Magyarországért, magyar és szerb hősök áldozatának, helytállásának emlékére, 1500-tól kezdve pedig minden egyes nap déli 12 órakor.

Kiemelt kép: részlet Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása (1853) című festményéről. Forrás: Wikipedia

Forrás: hir24

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search