Minden ami fontos

Viperákat telepítenek a Hanságba, hogy ki ne haljanak.

Rákosi viperákat telepítenek vissza a szakemberek a Hanságba, az évek óta futó program keretében a héten újabb egyedeket engedtek szabadon a Lébény közelében lévő zárt és biztonságos gyepterületen, írja a Kisalföld.

A lap cikke szerint a kis termetű kígyók Magyarország féltett kincsei közé tartoznak, ugyanis a legveszélyeztetettebb faj hazánkban.

Ha itt nem tudjuk megvédeni, ez a faj kihal, eltűnik a Földről. Kötelességünk biztosítani a jövőjét és büszkék is lehetünk rá, hogy ilyen állatunk csak nekünk van. Ha nem segítenénk évek óta, már egy sem élne – fogalmazott Kulcsárné Roth Matthaea útban a Lébény melletti zárt és fokozottan védett terület felé.

A természetvédők munkájuk során a kígyókkal szemben az emberekben gyakran ösztönös irtózást tapasztalnak, pedig a rákosi viperában nincs semmi félelmetes.

Nem nagyon nő meg félméteresnél nagyobbra, s csupán ujjnyi vastag. Bár van méregfoga, gyenge mérgét a tápláléka – sáskák, apró rágcsálók – elejtésére használja, embert azért sem mar meg, mert csak azokkal találkozik, akik épp vele foglalkoznak – nyilatkozott Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályának vezetője.

Az EU Life+ programja támogatja a rákosi vipera megmentését, aminek kiskunsági központjában több száz kis kígyó született már. Több visszatelepítés volt az elmúlt években, elsősorban a Kiskunsági Nemzeti Parkban, de a Hanságban is.

A nagyobb példányok jeladót kaptak, ennek segítségével a kutatók nyomon követhetik a szabadon engedett kígyók mozgását, szokásait, ezeket megismerve a védelmi munka is hatékonyabb lehet.

Annyira ritka és oly mértékben rejtőzködő, hogy szinte kizárt a találkozás. Halpern Bálint, a viperavédelmi program vezetője arról beszélt, hogy amikor társaival – kutatási céllal – keresni kezdik a szabadon engedett egyedeket, órákba, nemritkán tíz órába is telik, mire megtalálnak egyet, pedig ők tudják, hol kell keresgélniük.

Kiemelt kép: Halpern Bálint / MME

Forrás: sokszinuvidek

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search