Minden ami fontos

A légi szúnyogirtás várhatóan 2020-tól megszűnik. Jövőre már nem szórhatják a fejünkre a kémiai szúnyogirtó szereket!

Az idén a szúnyogok győztek, mert mind kikelt a lárvából. Nemsokára elpusztulnak, mert az életciklusuk 6-8 hét, így hamarosan magától enyhül a helyzet, ha nem lesznek újabb nagy esőzések és áradások. Amennyiben nem lesz augusztusban szúnyog, akkor az a természetnek köszönhető.

– nyilatkozta a 24.hu-nak Kőszegi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke.

Az országos szúnyoggyérítést áprilisban kezdték meg, de az áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány 825 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a szúnyoghelyzetet. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint a probléma az, hogy Magyarországon hagyományosan 98 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton. Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését, ebből fakadóan a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését, másrészt sokkal kevesebb mérgező anyaggal terhelik a környezetet. A helyzet viszont valószínűleg hamarosan megváltozik, mivel a légi szúnyogirtás várhatóan 2020-tól megszűnik.

Minimális a biológiai gyérítés

Dr. Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa egy márciusi konferencián arról beszélt, fel kell készülni arra a helyzetre, hogy várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer. Az előadáson az is elhangzott, hogy a szervezett imágóirtás módszertana körülbelül 40 éve változatlan, miközben a biológiai módszertan – noha 30 éve vezették be – minimális mértékben vált a védekezési stratégia részévé idehaza.

Zöldi szerint lényeges kérdés, hogy az új szabályok bevezetése után a „kieső” kezeléseket földi kémiai kezeléssel pótolják vagy a biológiai módszerek jutnak nagyobb szerephez a védekezésben. Az NNK-nak küldött kérdéseinkben is többi között az új helyzetre való felkészülésről érdeklődtünk, de cikkünk megjelenésééig nem kaptunk választ.

Az irtást irányító katasztrófavédelem viszont részletes magyarázatot küldött kérdéseinkre. Megerősítették, előreláthatóan arra kell számítani, hogy az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége. Hozzátették, hogy az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása. Ennek előnye, hogy az irtás így nem korlátozódik a napnyugta időszakára, hanem egész éjszaka folytatható vele a vérszívók permetezése.

A földi irtás

Az irtószer földi kijuttatása melegködös eljárással történik. Egy platós kisteherautóra szerelt motor magas hőfokon ködöt képez az irtószerből, amelynek vivőanyaga nem mérgező, paraffinbázisú fehérolaj. A vízszintes irányban mozgó és jól elterülő köd jellemzően 5-15 percig, egyes esetekben akár egy órán át is a területen lebeghet, így a növényzetben megbúvó, éppen nem repülő szúnyogokra is hat. Az eljárás egész éjszaka végezhető. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kémiai szúnyoggyérítésre a települések belterületén van lehetőség, így nem kell attól tartani, hogy földi úton nem érhető el minden olyan terület, amelyet repülőről el lehet érni. Külterületen azért nem lehet kémiai irtást végezni, mert a szer minden, közel szúnyognagyságú rovarra negatívan hat, így hatalmas károkat okozna ezeken a részeken a gyérítés.

A katasztrófavédelem válaszából az derül ki, hogy csak a kémiai szúnyogirtó szerek légi kijuttatása szűnik meg 2020-tól, ugyanis „a lárvagyérítésre alkalmazható biológiai készítményt csak kisebb mértékben érinti a változás, korlátozásokkal ugyan, de továbbra is felhasználható marad légi kijuttatással azokon a helyeken, ahol földi eljárással az nem megvalósítható.”

„Magyarország egész területét idegméreggel fújják tele”

A katasztrófavédelem által irányított országos szúnyogirtó konzorcium tagjainak egyike a budapesti patkányirtásért is felelős. Tény, hogy a kémiai szúnyogirtásban komoly tapasztalata van a konzorciumnak, valamint a 2000-es évek közepe táján komoly szakmai és anyagi, hazai és külföldi támogatásokat és segítséget kaptak a biológiai irtás meghonosítására, ennek ellenére 15 év alatt csökkentek a biológiailag kezelt szúnyogtenyésző helyek. Ebből is látszik, hogy akik most végzik az irtást, nem akarják megvalósítani hazánkban a biológiai gyérítést

– mondta lapunknak Kőszegi Dániel. A Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke szerint „a kémiai lobbi” akarja, hogy ne legyen itthon biológiai irtás. Annak ellenére, hogy ezek a cégek biológiai irtást is végeznek, és a hozzá szükséges szert is forgalmazzák, mégis mintha úgy tűnne, hogy 15 év alatt semmilyen eredményt nem tudtak ezen a téren felmutatni. Pedig ha a lárvairtást rendesen elvégzik, akkor ki sem kel a szúnyogok nagy része, és csak minimális kémiai beavatkozásra van szükség.

A biológiai szúnyogirtással már lárvaállapotban elpusztíthatóak a szúnyogok egy olyan anyaggal, amely nem károsít más rovarokat. A kémia szer ezzel szemben minden, közel szúnyognagyságú rovarra negatívan hat. Nyugat-Európában éppen ezért szinte mindenhol a biológiai irtást végeznek

– mondta Kőszegi.

újságíró. 2019. 07. 18. 06:00
Forrás: 24.hu

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search