Minden ami fontos

Már szinte az ország felében jelen van az afrikai sertéspestis

Újabb területeket nyilvánított afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött zónákká a Nébih, így mostanra az ország keleti fele egy egybefüggő fertőzött zóna lett. Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodásokat minősített veszélyes területekké a főállatorvos.

A fertőzöttség szintjétől függően vannak az alacsony, közepes, magas kockázatú, valamint a fertőzött területek. Illetve vannak az ideiglenesen, valamint fixen ilyen besorolást kapó területek. Ennek értelmében a Zemplémben most kijelöltek egy elhullott regéci vaddisznó miatt egy ideiglenesen fertőzöttnek számító területet, Jász-Nagykun-Szolnok megye vadgazdálkodási egysége pedig ideiglenesen magas kockázatú területté minősült.

A zóna határa a 4-es főút, ami természetes határvonalat képez a vaddisznók vonulási útvonalaiban.

A fertőzöttség mértékéről a leglátványosabb formában a Nébih interaktív térképéről lehet tájékozódni.

Az ASP-s esetek előfordulását gyűjtő táblázatból pedig az derül ki, hogy szinte minden napra jut legalább egy elhulott vagy állománygyérítés során kilőtt ASP-s vaddisznó

A vaddisznók által hordozott, de a házisertésre is veszélyes afrikai sertéspestis első hivatalos észlelése tavaly tavasszal volt Magyarországon, de akkor vadászok szerint már egy éve itt volt az országban.
Forrás: index
 

Az intézkedés Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egységeket érint.

A módosításra az újonnan megállapított vaddisznó esetek alapján végzett újbóli kockázatelemezésnek megfelelően került sor.

A Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadgazdálkodási egység fertőzött területté minősítéséről döntött május végi ülésén. Emellett egy regéci pozitív vaddisznó eset miatt további területeket nyilvánított ideiglenes fertőzött területté az országos főállatorvos.

A fertőzött terület bővítése egyúttal indokolttá tette a magas kockázatú terület déli irányú növelését is a 4-es számú főútig, mint mesterséges akadályig. Az intézkedés révén több Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egység is ideiglenes magas kockázatú területté vált.

Az ASP betegséggel kapcsolatos aktuális információkról a Nébih tematikus aloldalán, valamint interaktív térképén tájékozódhatnak.

Forrás: nébih

 

Következő TV-műsorok

23 jún.
Hetedhét Magazin
06.23.2021 7:00 pm
25 jún.
VVTV Jó Reggelt Magazin
06.25.2021 7:00 am - 12:30 pm
26 jún.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
06.26.2021 12:00 pm - 12:30 pm
26 jún.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search