Minden ami fontos

Lazúrcinke a neve, a legújabb magyarországi madárfajnak!

ÚJ MADÁRFAJT FIGYELTEK MEG MAGYARORSZÁGON: ITT A LAZÚRCINEGE!

Vasárnap reggel egy hazánkban eddig bizonyítottan nem honos madárfajt, lazúrcinegét figyelt meg és fotózott le három madarász Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában. Ezzel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma – írta közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A lazúrcinege megjelenését és viselkedését tekintve a nálunk is gyakori kék cinegére hasonlít, de farka hosszabb, a sapka kék, és a test alsó része nem sárga, hanem fehér. Ezért ez a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő. A lazúrcinege alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel jelentős kiterjedésű, szigetszerű állománya.

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai Európa-szerte fel-feltűnnek, van megfigyelési adata a volt Jugoszlávia területéről is. Ezeknél a tiszta vérvonalú kóborlóknál gyakrabban fordulnak elő kék cinege-lazúrcinege hibridek. Rendszertani besorolásuk többször is változott, Pleske-cinege (Pleske Tit) néven hol önálló fajként, hol alfajként szerepeltek. Magyarországon eddig legalább három ilyen madár került kézre, legutóbb a mostani megfigyelési helyhez közel, a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor egyik hálójában 2008 novemberében.

Már 418 madárfajunk van

A november 18-i lazúrcinege-észleléssel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma, ami igen jónak számít az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, valamint az ország földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve. Mivel a madárról jó minőségű bizonyító fotók is készültek, a magyarországi madárfajokat hitelesítő és nyilvántartó Nomenclator Bizottság ilyenkor szokásos ellenőrzése után a madár valószínűleg gond nélkül felkerül a hazai fajlistára.     

Észak-európai megfigyelések alapján a lazúrcinege sem idegenkedik az ember közelségétől, így amennyiben a faj nagyobb létszámú kóborlásáról van szó, a következő hetekben, hónapokban, országszerte akár az etetőkön is feltűnhet egy-egy példány.

Forrás: qubit

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search