Minden ami fontos

Egy dunakeszi lótartónál is kimutatta a ló fertőző kevésvérűségét a NÉBIH vizsgálata

Két, Pest megyében tartott lónál is megerősítette a lovak fertőző kevésvérűsége (FKV) fertőzöttséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A betegség miatt jelenleg egy dunakeszi és két sóskúti lótartó helyen rendelt el forgalmi korlátozást a helyi hatóság. A fertőzött állatokkal együtt tartott lovak tulajdonosaival az állategészségügyi hatóság hamarosan felveszi a kapcsolatot.

A Nébih felhívja minden lótartó figyelmét a betegséggel kapcsolatos megelőző intézkedések, valamint a jogszabály által előírt szűrővizsgálatok elvégzésének fontosságára:

Megelőző vakcinázás/oltás és a fertőzött állatok gyógykezelése jelenleg nem lehetséges, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.
A lótartóknak rendkívül nagy a felelőssége lovaik egészségének megőrzése és a fertőzés elkerülése érdekében. Fontos, hogy valamennyi lovukon végeztessék el a háromévente kötelező szerológiai tesztet még akkor is, ha a ló nem hagyja el a tartási helyéül szolgáló telepet és egészségi állapota kielégítőnek tűnik.

Senki se vásároljon ismeretlen eredetű, érvényes azonosító okmányokkal nem rendelkező lovat, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják.
Állatorvosi beavatkozás (injekció beadás, vérvétel, fogreszelés stb.) csak szakszerűen fertőtlenített eszközökkel történjen szakember által.
Fedeztetés, sperma vásárlása esetén győződjenek meg arról, hogy a mén fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló vizsgálati eredménye negatív lett.
Fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről származó lovak esetén győződjenek meg arról, hogy az állaton az indulás előtt elvégezték az FKV kimutatására szolgáló tesztet, és annak eredménye negatív lett.

Fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről érkező vagy túráról visszatérő lovakat különítsék el az állomány többi részétől, és végeztessék el rajtuk az FKV kimutatására szolgáló tesztet.

A betegségről további hasznos és fontos tudnivalók olvashatóak a Nébih aloldalán.

Forrás: agroforum.hu

A kép csak illusztráció

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search