Minden ami fontos

Eldőlt, mi lesz a komáromi új Duna-híd neve

Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere a közösségi hálón megjelenő videóban jelentette be, hogy a várhatóan augusztusban átadásra kerülő új Duna-híd neve Monostori híd lesz.

bejegyzésben a polgármester megjegyezte, ezekben a pillanatokban tájékoztatta őt a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetősége, hogy megtörtént a megegyezés a nevet illetően a szlovák és a magyar miniszteri tárcák között. Mint mondta, a komáromiakat már hosszú hónapok óta lázban tartotta, hogy hogyan fogják elnevezni a két Komáromot összekötő új Duna-hidat.

Portálunk elsőként foglalkozott a névadással, amikor a komáromi egyesületek és polgári szervezetek rendszertelenül megjelenő e-lapjában kiszúrtuk, hogy az Endresz Csoport indítványozta, a Komáromnál épülő új dunai híd viselje Lehár Ferenc nevét. Úgy tudjuk, felmerült azonban Selye János, valamint Klapka György neve is. Molnár Attila polgármester is megerősítette a videóban, hogy a magyar fél több javaslatot is tett a szlovák félnek, többségében a komáromi lakosoktól kapott javaslatokat.

Két országot összekötő hidak esetében jellemzően közös megegyezéssel szoktak nevet választani – ezt már az új Duna-híd Látogatóközpontjában tett nem hivatalos látogatásunkon válaszolta kérdésünkre a tárlatvezető. Míg Magyarországon elterjedt, hogy történelmi személyiségekről neveznek el hidat, addig Szlovákiában ez kevésbé jellemző. Így talán nem meglepő, hogy a több javaslat közül a szlovák fél a Monostori híd elnevezést találta elfogadhatónak. Monostor a Komáromi erődrendszer egyik, legfiatalabb és Közép-Európa legnagyobb erődje, amely 1850-1871 között épült.

Az új Monostori hídról

  1. október 17-én Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök jelenlétében tették le a Dunán átívelő új híd alapkövét, épp a dél-komáromi Monostori erőd dunai bástyája előtt. A két miniszterelnök ünnepi beszédébenhangsúlyozta, a komáromi új híd Magyarország és Szlovákia között az egyik legjelentősebb közlekedési kapcsolat lesz.

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. és a szlovák közútkezelő társaság (SSC) beruházásában valósult meg, uniós, szlovák és magyar források felhasználásával, összege 91,2 millió euró. A Monostori híd a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épült meg, forgalomba helyezése 2020 augusztusában várható, mivel átadása a járvány okozta korlátozások miatt csúszik. Erről itt írtunk bővebben.

A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet át, valamint kerékpárutat és gyalogjárdát, illetve közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi hídszerkezet egy egypilonos, ferdekábeles híd, ortotróp acél pályalemez – ehhez hasonló csak Kanadában épült eddig. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren lesz. A pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak. Az új Monostori híd a pozsonyi Apollo után Szlovákia második legnagyobb hídja lesz.

Forrás: felvidék.ma

Monostori-híd (Fotó: Szalai Erika, Felvidék.ma)

Következő TV-műsorok

5 márc.
VVTV Jó Reggelt Magazin
03.05.2021 7:00 am - 12:30 pm
6 márc.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
03.06.2021 12:00 pm - 12:30 pm
6 márc.
Váci Egyházmegyei Hiradó
03.06.2021 8:00 pm
7 márc.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search