Minden ami fontos

Mától tilos a mentolos cigaretta az egész EU-ban

Magyarországon az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható május 20-tól.

Szerdán életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az Európai Unióban, aminek célja annak megakadályozása, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra, írja az MTI.

A szabályozás része az EU dohánytermékekre vonatkozó irányelvének, amelyet 2014-ben fogadtak el. Az ízesített cigarettákat és egyéb dohánytermékeket már 2016-ban betiltották, de a 3 százaléknál nagyobb piaci részesedésű termékek, mint a mentolos cigaretták, eddig haladékot kaptak. Az eredeti hírt a betiltásról, még 2015-ből, itt olvashatják.

 

Az irányelv része az is, hogy  a dohánytermékek csomagolásának immár 65 százalékát kell, hogy elfoglalják az egészségügyi figyelmeztetések, és a tagállamok arról is rendelkezhetnek, hogy minden dohányterméket azonos, egyszerű csomagolással lehessen csak forgalomba hozni.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió lakosságának 26 százaléka dohányzik, és ez az arány 29 százalék a 15-24 éves korcsoportban. A dohányzás okozza a legtöbb idő előtti halálozást az Európai Unióban.

Magyarországon a kormány az uniós szabályoknál most is szigorúbb rendelkezéseket alkotott. Nemcsak a mentolos cigaretta és cigarettadohány, de az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható szerdától. A trafikokból eltűnnek az eddig nagyon keresett, sokféle ízesítést tartalmazó termékek, és már csak néhány terméktípus - például a szivar, szivarka - ízesítése marad megengedett.

Az elektronikus cigaretták ízesítésének tilalma Európában még nem általános - Magyarország az első olyan EU-tagállamok között van, amelyik teljesen megtiltotta a nikotintartalmú e-cigaretták ízesítését. Finnországban is hasonló tilalom érvényes, de ott a dohány ízesítésű e-cigaretta még forgalmazható. Korábban Magyarország szintén az európainál jóval szigorúbb rendelkezéseket alkotott akkor, amikor 2017 májusától valamennyi ízesített "kapszulás" cigaretta értékesítését megtiltotta.

 

Forrás: index

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search