Minden ami fontos

Svédország gazdasága jóval kisebbet zuhant az uniós átlagnál, koronavírusos haláleseteinek száma pedig nagy korlátozások nélkül is visszaesett. Bejött-e a karanténmentes válságkezelés?

Kép: Flower power svéd módra - megapiknik a stockholmi Tantolunden parkban 2020. május 30-án. EPA/HENRIK MONTGOMERY

Halálozási rátája ugyanakkor világviszonylatban is magas – ez a különutas svéd modell eddigi mérlege. Gonda Zsuzsanna stockholmi magyar újságíró a Privátbankár.hu-nak azt mondta: maszkot már senkin sem lát, de kisebb korlátozások továbbra is vannak.

Gazdaságilag megtérülni látszik a különutas modell, amelyet Svédország választott a koronavírus-járvány kezelésében.

Mint arról számos cikkben beszámoltunk, a skandináv állam – a világ túlnyomó részével ellentétben – csak relatív enyhe korlátozásokat vezetett be a fertőzés ellen. Nem zártak be az óvodák és az alapfokú iskolák, általában nyitva maradtak az üzletek és az éttermek, valamint 50 főig rendezvényeket is lehetett (és lehet) tartani – az élet lelassult, de a járvány csúcspontján sem állt le.

A svéd kormány célja az volt, hogy megóvják a gazdaságot és a társadalmat az összeomlástól, ami az eddigi tapasztalatok alapján sikerült.

A járvány áldozatainak számát tekintve ugyanakkor korántsem áll jól a skandináv állam: szerdáig 5770-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben, azaz 567 haláleset jut egymillió lakosra.

A Financial Times adatbázisa szerint ez a hatodik legmagasabb érték a világon.

Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője, a különutas modell atyja szerint nem voltak tisztában azzal, hogy az idősotthonokban nagy a „fertőzéspotenciál”, ilyen könnyen bejut és terjed a vírus. (Korábbi adatok szerint a hetven év feletti áldozatok fele lakott ilyen otthonokban.)

A hatóság kimutatása szerint ugyanakkor a halálozások száma április közepe óta jelentősen és csaknem folyamatosan csökken.

A koronavírusos halálesetek száma (0-115) naponta Svédországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Svéd Közegészségügyi Hatóság)

Míg a járvány csúcsán több mint százan vesztették életüket egyes napokon, május végére ötven alá csökkent ez a mutató, az elmúlt hetekben pedig már „csak” néhány koronavírusos beteg hunyt el naponta.

Teljes cikket itt olvashatod:

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/a-nagy-sved-kiserlet-bejott-e-a-karantenmentes-valsagkezeles.html

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search