Minden ami fontos

Belső szerveink tele vannak mikro- és nanoműanyagokkal!

Nagy arányban szennyezettek mikroműanyaggal az emberi szervek - erre figyelmeztet az Amerikai Kémiai Társaság, az American Chemical Society, melynek kutatói az általuk vizsgált összes, szám szerint 47 mintában találtak apró műanyagtöredékeket.

A tüdőkből, májakból, vesékből és epékből vett mintákban mutattak ki mikro- és nanoműanyagot. Mivel ezek a szervek szűrik vagy gyűjtik össze a részecskéket, ők vannak legjobban kitéve a fertőzöttségnek.

Az érintett szervekben több tucatnyi különböző típusú műanyagösszetevőt találtak, például polietilént, amelyet műanyagzacskók előállításához használnak, vagy a PET-palackokban alkalmazott polietilén-tereftalátokat. Az összes vizsgált mintában kimutatható volt a biszfenol-A (BPA), amely az élelmiszerek csomagolásában kap szerepet.

Ha pontosabb képet kapunk arról, mi van a szövetekben, epidemiológiai vizsgálatokat végezhetünk, hogy felmérjük az emberi egészségre gyakorolt hatását.

Varun Kelkar 

kutató, Arizonai Állami Egyetem

Az állatoknál a kutatások már bebizonyították, hogy a plasztikkal való szennyezettség terméketlenséget, gyulladásokat, daganatos megbetegedéseket okoz, de az, hogy az emberi egészségre milyen hatásai lehetnek, egyelőre nem ismert.

Ez a kutatás az első, amely a műanyagrészecskéket olyan donorok szerveiben vizsgálta, akikről ismert a szennyezettségnek való kitettség.

Forrás: acs.org 

https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2020/august/micro-and-nanoplastics-detectable-in-human-tissues.html

https://hu.euronews.com/2020/08/18/tele-vannak-mikromuanyagokkal-az-emberi-szervek

Kép: Oct. 2, 2016 file photo: a man guides a raft through a polluted canal littered with plastic bags and other garbage in Mumbai, India.   -   Szerzői jogok  Rafiq Maqbool/Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Következő TV-műsorok

6 márc.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
03.06.2021 12:00 pm - 12:30 pm
6 márc.
Váci Egyházmegyei Hiradó
03.06.2021 8:00 pm
7 márc.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search