Minden ami fontos

Ha Horvátországba utaznál!

Mai napon is érvényes: 2021.03.17.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Aktuális: 

  1. 03. 16.
    1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

  1. Be lehet-e utazni?Igen.

Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába.

  1. Kell-e teszt?Igen.

A határátlépésekor a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet (PCR teszt) kell bemutatni, vagy a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban kell elvégezni, és a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni  (A horvátországi tesztközpontok listája) A házi karantén pontos címéről, amely lehet apartman, hotel vagy magánház is, a beutazó személy a határon nyilatkozik vagy azt az utazást megelőzően https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül rögzíti. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn. (a továbbiakban: beutazási korlátozások). A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején legalább 14 nappal korábban kiállított, de három hónapnál nem régebbi igazolással alá tudja támasztani. Az igazolás - formáját tekintve - lehet pozitív PCR teszt, antigén teszt, antitest teszt vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló egyéb orvosi igazolás.

Kivételek: A fenti kötelezettség alól mentesül az f. pontban foglalt személyek köre.

Figyelem! Külön szabályok vonatkoznak a különös járványügyi intézkedés alá eső országokból érkezőkre. Az érintett országok listája megtalálható a Horvát Közegészségügyi Intézet honlapján. Ezek alapján, ha magyar állampolgár a fenti lista valamelyik országából érkezik Horvátországba, a belépéskor minden esetben 

  • a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredménnyel kell rendelkeznie, amely mellett 
  • 14 napos karanténkötelezettség áll fent. (Amennyiben a karantén 7. napját követően Horvátországban PCR tesztet végeztetnek, negatív eredmény mellett a karanténkötelezettség feloldható.) 
  1. Kell-e regisztrálni?Igen.
  • A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. 
  • A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt azadatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül.  Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap magyar nyelven is elérhető.
  • Kivételek:A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.
  1. Karanténkötelezettség:Van.

Lásd. b) pont

Amennyiben a határátlépést követően Horvátországban elvégzik a PCR tesztet, úgy elegendő a teszt eredményének megérkezéséig (általánosan 48 óra) a házi karanténban tartózkodni. A teszt negatív eredményéről szóló igazolást a határon kapott útmutatásoknak megfelelően kell továbbítani a hatóságok részére.

  1. Üzleti célú beutazás feltétele:

A magyar állampolgárok mentesülhetnek a b. pontban írt beutazási korlátozások alól, ha halaszthatatlan üzleti okból érkeznek Horvátországba, s azt a határon hitelt érdemlően tudják igazolni (pl. üzleti meghívó levéllel). Ingatlantulajdoni lap nem elegendő az üzleti célú beutazás igazolásához!

  1. Esetleges kivételek:

Az alábbi személyi körök, illetve okokból beutazók mentesülhetnek a b. pontban írt beutazási korlátozások alól:

  • diplomaták, nemzetközi szervezetek tagjai, 
  • a nyomós családi okból beutazók, 
  • a fenti okra hivatkozással mentesülhetnek a beutazási korlátozások alól a temetésre érkező személyek, akik a határon kötelesek igazolni a beutazásuk célját (pl.gyászhír bemutatásával),
  • halaszthatatlan üzleti célból utazók (ld. az  pontbanírtakat),
  • a halaszthatatlan gyógykezelésre érkezők, 
  • a közlekedési személyzet tagjai, beleértve a tehergépjárművek vezetőit,
  • humanitárius okból, a földrengés által sújtott területek megsegítése céljából érkezők, valamint
  • az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a napi ingázók, a kiküldött munkavállalók, a Horvátország területén tranzitáló utasok, amennyiben Horvátországot a belépéstől számított legkésőbb 12 órán belül elhagyják.

Minden fent említett esetben szükséges a határon hitelt érdemlően igazolni a beutazás célját, amely alapján a magyar állampolgárok kérik a beutazási korlátozások alóli mentességet. A belépéskor a bemutatott igazolás alapján a horvát határrendőr döntési jogkörébe tartozik, hogy azt elfogadja-e a fenti mentességi okok valamelyikének igazolásaként és beengedi az utast teszt felmutatása, illetve karanténkötelezettség nélkül.

Figyelem! A különös járványügyi intézkedés alá eső országokból érkező magyar állampolgárokra külön előírások vonatkoznak a b. és d. pontban leírtak szerint, esetükben nincs mód a beutazási korlátozások alóli mentességre.

A beutazással kapcsolatban végezetül felhívjuk a figyelmet, hogy sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek az állami szervek által előírt beutazás feltételeinél. Kérjük, hogy a beutazási jogosultságot igazoló dokumentumokat szíveskedjenek maguknál tartani és szükség esetén a horvát hatóságok részére bemutatni.

  1. Kiutazás az országból:

Külön korlátozás nincs, de a horvát hatóságok a járványügyi helyzet miatt a tervezett utazások elhalasztását javasolják. 

  1. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) Horvátországi járványügyi szabályok:

Maszk viselés

Az ország teljes területén kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen, a hivatali ügyintézés során, az üzletekben, bankokban, postákon, az egészségügyi ellátóhelyeken, az oktatási intézmények épületeiben, valamint a szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál. Kötelező a maszkviselés továbbá azokon a nyílt helyeken, ahol nem lehetséges a 1,5 méteres biztonságos távolság betartása. 

Az országban gyülekezési korlátozások vannak érvényben.

Teendők koronavírus fertőzés tüneteinek észlelése esetén

Amennyiben a COVID-19 fertőző betegség tüneteit észleli, köteles értesíteni szállásadóját, valamint a területileg illetékes járványügyi szakembert. Javasoljuk továbbá a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatásai alapján készített összefoglaló áttekintését a koronavírus fertőzés megelőzéséhez, illetve a tünetek észlelése esetén szükséges teendőkről.

Járványügyi helyzet Horvátországban

Az aktuális járványügyi helyzetről a https://www.koronavirus.hr/en oldalon, valamint a 113-as koronavírus információs vonalon kaphat tájékoztatást.

Közlekedési lehetőségek

A repülőterek, kikötők, vasutak, buszjáratok a járványügyi előírásokkal összhangban működnek. A tömegközlekedési eszközök telítettsége maximum 40%-os lehet, e célból a járatokat sűrítik.

Jelenleg Magyarország és Horvátország között szünetel a vonat- és buszközlekedés.

Szárazföldi közlekedésről további információ:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást az országba.

Földrengések

Horvátország fekvéséből adódóan kisebb erősségű földrengések előfordulhatnak. 2020-ban Zágrábban és Sziszek-Monoszló megyében történtek nagyobb erősségű földrengések, illetve 2021 elején utórengések, amelyek továbbra is előfordulhatnak. Javasoljuk ezért áttanulmányozni a horvát Polgári Védelmi Igazgatóság honlapján a rengések esetén javasolt eljárásokat tartalmazó horvát nyelvű tájékoztatót, valamint a Zágrábi Nagykövetség Konzuli Hivatala által a fenti ajánlások alapján készített tájékoztatót.

Erdőtüzek

A nyári hónapok során erdőtüzekre fokozottan lehet számítani, amelyet a horvát hatóságok általában gyorsan és hatékonyan eloltanak. Javasoljuk a horvát katasztrófavédelem ajánlásai alapján készített összefoglalónk áttanulmányozását.

Terrorizmus

A zágrábi magyar külképviselethez nem érkezett olyan információ, miszerint terrorfenyegetettség Horvátország biztonságát veszélyeztetné.

Bűnügyi helyzet

A fokozott rendőri jelenlét és a határozott fellépés eredményeként a közbiztonság továbbra is jónak ítélhető.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

   

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)


Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

   

Személyi igazolvány:


Elvárt érvényessége:

IGEN, valamennyi forgalomban lévő érvényes magyar személyazonosító igazolvány

Az utazás utolsó napjáig.

   

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN, ideiglenes kártya formátumú igazolvány

Az utazás utolsó napjáig.

   

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:


Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

   

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

   

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

   
       

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata. A horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálni fogják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton stb.) A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. A fenti szabályozástól függetlenül javasoljuk azonban, hogy gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Letölthető nyilatkozat minta elérhető itt.

Vízum: Vízum beszerzése nem szükséges

A hazatérés ellopott, elveszített, megsérült úti okmányok esetén:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy különösen vigyázzanak úti okmányaikra. Amennyiben mégis elveszti, vagy ellopják Öntől az útlevelet vagy személyi igazolványt, azt azonnal jelentse be a legközelebbi horvát rendőrségen, a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet vetessen fel. A horvát-magyar határon, a horvát rendőrség által az okmányeseményről kiállított rendőrségi jegyzőkönyv birtokában, úti okmányok nélkül, bármilyen konzuli közreműködés nélkül is lehetséges a határátlépés hazatérés céljából. A magyar rendőrség a határátkelőn elvégzi az azonosítását, a magyar állampolgárság megléte esetén engedélyezi a belépést Magyarországra. A hazatérést követő három napon belül a magyar állampolgár köteles bejelenteni úti okmánya elvesztésének, eltulajdonításának vagy sérülésének tényét az illetékes kormányablaknál, továbbá benyújtani az új úti okmány iránti kérelmét. 

Házikedvencek beutazása:

Forduljon állatorvosához, valamint tájékozódjon a horvát Vámigazgatóság, a  NÉBIH, illetve a Pettravel oldalán.

Vám:

https://carina.gov.hr/en

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Főváros: Zágráb
Hivatalos ország jelzés: HR
Pénznem: 1 Kuna (HRK) = 100 Lipa
Hivatalos nyelv: horvát
Országhívó: +385

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 192
Tűzoltóság: 193
Mentők: 194
Általános Segélyhívó: 112
Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987
Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Általános közlekedési információk

Felhívjuk a Horvátországba utazó magyar állampolgárok figyelmét saját és mások életének, testi épségének megóvása, veszélyeztetésének elkerülése érdekében a közlekedési szabályok fokozott betartására.

Enyhébb közlekedési szabálysértéseknél (pl. mobil telefon vezetés közbeni használata, biztonsági öv használatának mellőzése, gyermekek előírásoknak nem megfelelő szállítása a járműben stb.) legalább 1000 kuna pénzbírságot szab ki a hatóság, míg a súlyos közlekedési szabálysértések elkövetéséért a bírság összege akár 20.000 kuna is lehet.

Utazás, közlekedés biztonsága:
Horvátországban a magyar körülményekhez hasonló közlekedési és utazási viszonyokkal számolhat az ide látogató állampolgár.

Gépkocsivezetés:
A horvát hatóságok a magyar vezetői engedélyt elfogadják, az érvényes forgalmi engedély megléte mellett szükséges a gépjármű biztosítási zöldkártyája is. Magyarországi autóbérlés esetén az előző iratokon kívül igazolni kell a jogos használatot (szerződés a bérlésről, meghatalmazás, stb.). A nemzetközi vezetői engedély nem szükséges.

Személyautókra vonatkozó általános sebességkorlátozások:

autópályán: 130 km/h
autóúton: 110 km/h
lakott területen kívül: 90 km/h
lakott területen belül: 50 km/h

biztonsági öv használata lakott területen kívül és lakott területen is kötelező, mind az első, mind a hátsó üléseken.

Az autópálya díjakra vonatkozó, angol nyelvű tájékoztatást a horvát autópálya-kezelő, az isztriai, illetve a Zagreb-Macelj autópálya kezelőjének honlapján olvashatnak.

Az útviszonyokról a Horvát Autóklub főoldalán található gyakran frissített, részletes információ.

A Horvát Autóklub többnyelvű honlapja, a HAK valós időben szolgáltat közlekedési adatokat, ad hasznos tanácsokat alkalmas útiköltségek kalkulálására, útvonaltervezésre stb.

Motorkerékpárral:
A horvát belügyminisztérium minden évben felhívja a motorozni vagy túrázni indulók figyelmét a helyi közlekedési és biztonsági előírások fokozott betartására. Tekintettel arra, hogy a legtöbb végzetes baleset gyorshajtás vagy a vezető figyelmetlensége miatt következik be, a horvát Belügyminisztérium minden közlekedésben résztvevőt a közlekedési- és úti viszonyokra vonatkozó előírások betartására, valamint elővigyázatos, megfontolt vezetésre kér.

Közlekedési baleset:
Célszerű azonnal kihívni a rendőrséget. Az utólag kért érdekvédelmi intézkedés során nincs lehetőség az eljárt hatóságtól tájékoztatást vagy korábban be nem jelentett károk jegyzőkönyvbe vételét kérni.

Horvátországban november 15-től április 15-ig a gépjárműveken kötelező a téli gumi használata és a téli időszámítás idején nappal is kötelező a tompított fényszórók használata.

Biztosítás

Az utas- és balesetbiztosítás megkötése külföldre utazás esetén minden esetben indokolt. Egyúttal érdemes meggyőződni arról, hogy a kötendő biztosítás fedezi a tartózkodás alatt tervezett tevékenységeket és a jelentkező kockázatokat. A biztosítóval szemben érvényesített kárigényünk érdekében a rendőrségi bejelentést minden esetben tegyék meg. A rendőrség erről részletes jegyzőkönyvet sem a helyszínen, sem a bejelentést követő néhány napon belül nem állít ki, csak az ügyszámot közlik. Jegyzőkönyvet a biztosítótársaságok közvetlenül kérhetik a rendőrségtől, térítés fejében.

Plitvicei Tavak Nemzeti Park

A Plitvicei tavak területén továbbra is látogatói létszámkorlátozás van érvényben, ezért a látogatáshoz előzetes internetes jegyvásárlás szükséges, amely az alábbi linken lehetséges.

Általános egészségügyi helyzet

Az ország egészségügyi feltételei, kórházi körülményei nagymértékben hasonlítanak a Magyarországiakhoz. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint kötelező oltás nincs. Járványügyi, vírushelyzettel kapcsolatos információk  a Horvát Közegészségügyi Intézet honlapján találhatók, illetve ugyanezen szolgálat Fertőző Betegségek Osztályától kaphatók.

Magyar állampolgárok az európai betegbiztosítási kártya felmutatása esetén, a legfeljebb 2000,- kuna összegű önrész megfizetése mellett, sürgősségi betegellátásra jogosultak. EU kártyával kapcsolatos információk a következő linken olvashatók: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/egeszsegugyi-tudnivalok.

Továbbá, ismételten javasoljuk a mindenre kiterjedő utas-és egészségügyi biztosítás megkötését is.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Forrás: Konzuli szolgálat 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search