Minden ami fontos

Esélylatolgatás, Pest megye 05. egyéni választókörzet, előválasztás, április közepe Závecz Research – IDEA Intézet Előválasztási Elemzése

 

Jelen elemzés Pest megye 05. egyéni választókerülettel, azaz a Dunakeszi székhelyű (jelenlegi képviselő neve: Tuzson Bence, Fidesz–KDNP) foglalkozik. Az adatfelvétel 2021. április közepén készült, a bemutatott adatok egy kiinduló, előzetes állapotnak tekinthetők, mintsem az előválasztás várható végeredményét jelző előrejelzésnek.

Az elemzések során a legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott:

„Ha ebben a választókerületben, ahol Ön él, előválasztást tartanának, akkor Ön a következő jelöltek közül kire szavazna?”

A jelöltek felsorolásakor mindig szerepelt a jelölő párt neve, és az esetleg támogató miniszterelnök-jelölt neve is, tehát a kérdezettek, ha a jelöltet nem is ismerték az adott egyéni választókerületben, a jelölő párt és a támogató miniszterelnök-jelölt orientálhatta őket.

Pest megye 05., országgyűlési egyéni választókerület előválasztási eredményei

Az ellenzéki pártok támogatottsága

Az április közepén zajlott telefonos közvélemény-kutatás alapján Dunakeszi térségében a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb 13 százalékkal, amit a Momentum követ 5 százalékkal. Az OEVK-ban nincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot. A választáson biztosan résztvevő és pártot választó csoportban az MSZP–P együttes támogatottsága azonban eléri, sőt meghaladja az 5 százalékot.

  1. április közepén az egyéni választókerületben élő felnőtt népesség 40 százaléka vagy nem tudta megmondani, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

Az előválasztáson résztvevő miniszterelnök-jelöltek esélyei 2021. áprilisában

  1. április közepén készített adatfelvétel alapján a Pest megye 05. egyéni választókerület aktív, előválasztáson biztosan vagy inkább részt venni kívánó ellenzéki szavazók 32 százaléka szavazna Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségére, míg Karácsony Gergelyt 31 százalékuk támogatja.Tőlük jelentős mértékben leszakadva következik Márki-Zay Péter (14%), illetve Jakab Péter és Fekete-Győr András (12 és 9 százalékkal). Dobrev és Karácsony közötti különbség elhanyagolható, a két jelölt között érdemi a verseny a győztes pozícióért.

Az előválasztáson résztvevő egyéni jelöltek esélyei 2021. áprilisában

Az április közepi adatfelvételt idején az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók 39 százaléka Tonzor Péterre, a DK jelöltjére szavazna, 20 százaléka pedig Vajda Viktóriát (Momentum) támogatná. Dorosz Dávid, a Párbeszéd–MSZP jelöltje 16 százalékot, míg a jobbikos Farkas Krisztina 6 százalékot kapna. 

Az aktív ellenzéki szavazók 20 százaléka vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna.

Tonzor előnye az előválasztási kampány kezdeti szakaszában tekintélyesnek tűnik, ugyanakkor az esetleges visszalépések még átrendezhetik a Dunakeszi központú egyéni választókerület előválasztási esélyeit.

Forrás:

https://www.ideaintezet.hu/hu/hirek-aktualis/62/zavecz-research-----idea-intezet-elovalasztasi-elemzesek-v-

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search