Minden ami fontos

PUSZTÍTÓ FÖLDRENGÉS RÁZTA MEG VISEGRÁDOT 1541. augusztus 21-én!

A Nature is beszámolt arról a friss kutatásról, amelyben az ELTE kutatóinak vezetésével feltárták, hogy 1541 augusztusában kiemelten erős, a 12 fokú makroszeizmikus skálán 9-es erősségű (pusztító) földrengés rázta meg Visegrád környékét.

Kázmér Miklós és társai archeoszeizmológiai és történeti eszközökkel vizsgálták a visegrádi épületeket. A királyi palota mellett a 15. században épült ferences kolostor régészeti feltárásakor például számos omlási jelenséget dokumentáltak, de feltérképezték a padlózat süllyedési mintázatát is, és a talált, közel egy méteres mélyedéseket „egyértelműen olyan földrengéseknek tulajdonítják, melyek a vízzel átitatott altalajban folyósodást idéznek elő.”

Bár a visegrádi alsóvárban a 13. században épült, 30 méter magas Salamon-tornyot az elmúlt 150 évben többször felújították, a lakótoronyról készült 19. századi rajzokon és fényképeken a helyi földrengés egy másik jelére bukkantak a kutatók. A torony kőfalain mind a hat emelet magasságában végighúzódott egy repedés, amely például olyankor alakul ki, amikor a föld hirtelen nagy erősséggel megremeg egy masszív épület alatt.

„Az esetekért lehetségesen felelős földrengés 1541. augsztus 21-i dátumát egy prédikációjában örökítette meg Bornemisza Péter evangélikus lelkész, aki a 35 kilométeres távolságban lévő Pest-Budán élt, és szemtanúja lehetett a pusztításnak”– áll a Seismological Research Letters nevű folyóiratban megjelent tanulmányban.

Több erről itt olvasható:

https://qubit.hu/2021/07/22/pusztito-foldrenges-razta-meg-visegradot-a-16-szazadban

és

https://www.nature.com/articles/d41586-021-01914-y

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search