Minden ami fontos

Rába György: A veresi piac

Rába György  Veresegyházi Hírmondónak írt cikke!

(A kép illusztráció)

  1. november 12.

A VERESI PIAC

Kedves Barátom!

Régóta készülök írni Neked a város egyik nagyon fontos intézményéről, a piacról. A piactér itt, Veresegyházon is, a mellett, hogy a napi betevő beszerzésének egyik lehetősége, egyben találkozóhely, program, nézelődés, tere-fere helyszíne. Van, hogy utcabéliek, családtagok itt találkoznak, itt futnak össze.

A piac maga ma már a sorompótól a lámpás kereszteződésig tart, hiszen Katlan Tóni vendéglője parkolója is ide tartozik ilyenkor, míg a másik végén ott a tejes, a Cerka grafika előtt. Befelé tulajdonképpen a Kálvin utcától a Kálvin közig tart, egy jó nagy téglalapon terül el.

A hagyományos zöldségpiac főszereplői a Banktól indulnak, és a Vargabetű üzletig tartanak, a sarkon a Ványi- féle boltnál balra fordulunk, és mehetünk tovább. Ezen a soron ott vannak Attila Ujváriék, ott van Tünde, a savanyúságos, a legérdekesebb árus, a paprikát, retket, paradicsomot áruló fiatalember, aki édesanyjával árul, és ott öl mindig a mogorva családfő is. Keményen dolgoznak a Szűcs Feri fiai is, édesanyjukkal viszik a standot, a másik oldalon m majd a gombát áruló házaspár, és ott ülnek sorban a „mamik”, akik rendíthetetlen következetességgel árulnak mindent, ami szem-szájnak ingere. Ott árul Piroska Serfőző és családja, és sokan mások.

Érdekes a választék, hiszen a zöm őstermelőként dolgozik. ám az ember hamar kiszúrja a kereskedőt. Ami nem baj, csak éppen jó kis játék. Akinél citrom, meg narancs is van?

Mielőtt befordulnánk a Viktória bisztró felé, ott árul Karcsi, egy vidám, igazi kereskedő srác. Ami meglepő: remekül számol fejben is, ez ma már ritkaság! Csodás szőlőt és körtét árul, mostanában kimért édességeket is. /S ami nekem fontos: Karcsi is, és még több fiatal lány és fiú fiatal emberek, akik megmutatják, hogy fel tudnak kelni reggel 4-kor, pakolnak, autóznak, árulnak kettőig, kedvesen, mosolyogva…../ A sarkon pedig ott egy árus, előkészített sütőtökőkkel a fő helyen, mindig ott veszem a leveshez valót. Szemben Laci barátom, az újságos, mellette a legjobb húsos, végül a Nagy Csokoládés stand, és néhány zöldséges még, kollégám a termelői mézzel, Gáborék Szadáról a gyümölcsökkel, és „a Sulyán”!

A Viktória bisztró és a Lottózó fontos helyek a piacon. Az egyikben enni, inni lehet, a másikban meg pénzt költeni, hátha….? A bisztróban, ahol Czene , Enikő Schreit, Tamás Hajdi és kollégáik viszik a házat, már reggel ehetsz egy jó kis reggelit, és egyébként is: óriási a választék. A lottózóban meg bedobsz egy ezrest, hátha ingyen lesz a nap.

Külön szólok a COOP előtti lángososról. A kolléga úr hosszú évek óta stabil színfoltja a térnek, aki rendíthetetlen nyugalommal áll a vártán, és nyomja kifelé egyetlen termékét: a LÁNGOST. Soha nem okozott csalódást, gyorsan és pontosan dolgozik, pedig ez nem könnyű munka ám.

A Hivatal előtti tér az alkalmi árusok helye. Itt vannak a büfések, lakókocsisok, sok ruhás, ezer aprócikkes, itt üzemel az elegáns Joan kávéház, ahol megpihenhetsz, akár előveheted a laptopot, egy jó kávé sokat segít. A Kálvin közben a kisállatot árulók uralkodnak. A piac másik végében, a virágbolttól a Cerkáig, végig a parkolóban, szintén ruhások, különböző eszközök árusai, színes a piac, nagy a választék.

Mosdó van. Parkolni lehet. Ma már valóban nagyon sok parkolóhely van, persze, akadnak nehéz pillanatok, de mindenkinek jut valahol hely. Nem árt persze vezetni, navigálni tudni. És akár sétálni kicsit.

Néha zsúfolt a piac. Sok a nézelődő. Olykor több a babakocsis anyuka. Na és? Aki rohan, jöjjön reggel 7-kor, gyorsan fog végezni. A nosztalgikusoknak pedig megemlíteném, hogy azért más volt ám bokáig sárban szambázni annak idején! Szerencsére ilyen gond már nincs. Az is bizonyossá vált, hogy nincs más helye ennek a piacnak, mint ez. Azok a problémák, melyek felvetődnek, megoldhatók. Emberséggel, alkalmazkodással, akarattal.

A veresegyházi piac része a város életének. Fontos része. Vonzereje. Idejár a környék. Ha bajunk van vele, az a dolgunk, hogy jobbítsuk. Hiszen itt a gépkocsitól kezdve a 3-as alumínium alátétig, a pici babatipegőtől a számítógépig sok minden kapható. Ha ide belépsz egy fürdőköpenyben, teljes ruházattal térhetsz haza, ha ide tévedsz „2 perccel az éhhalál előtt”, degeszre eheted magad, ha semmid nincs otthon a főzéshez, mindent megkaphatsz, bármit is akarsz főzni. ha bútort akarsz venni, van. Kerti szerszámot? Van. Mit szeretnél? Minden van.

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search