Miért dobnánk ki azt, ami ehető? Megfontolandó kérdés, főképp, ha belegondolunk, hogy az unióban vásárolt friss zöldségek és gyümölcsök mintegy 29 százaléka a szemétben végzi, írja az Agroinform.
Esther Kern, német szakújságíró, a világban utazva arra figyelt fel, hogy híres mesterszakácsok egyes zöldségnövények olyan részeit is a tányérra teszik, amelyeket a fogyasztók nagy része legtöbbször szemétre dob. Ebből a felfedezésből fejlődött ki a „Leaf to Root” (a levéltől a gyökérig) mozgalom, amely azt hirdeti, hogy az anyaföld által megtermett zöldségnövények étkezésre alkalmas részeit lehetőleg teljes egészében hasznosítani kell.
Hozzávalók:
- 1 kg dinnyehéj – jó, ha van rajta egy kis dinnyehús is
- 30 dkg cukor
- 1 citrom
A külső zöld részt hámozzuk le, a fehér részt vágjuk kis kockákra, s enyhén esetes vízben pároljuk üvegesre, majd csepegtessük le. Ezután ismét tegyük fel főni, adjuk hozzá a cukrot, végül a citrom lereszelt héját és a kifacsart levét is tegyük bele. Főzzük addig, amíg megfelelőnek nem találjuk az állagát. Akkor merjük üvegekbe, s helyezzük száraz dunsztba.
A dinnye héját lehet savanyítani is, vagy akár kovászolni, a retek levele pedig belekerülhet salátába, de akár leves is készíthető belőle, hasonlóan, mint a kelkáposztából.
A recept forrása: vaol.hu