Uncategorised

Városi televíziózás története

Dunakeszi városi televíziózás kialakulásának története

Kedves Érdeklődő! Kedves Olvasó!

Nyitólapnak szánom e történetet, amely nem tényszerű, inkább szubjektív és sztoriszerűen rögzíti a városi televíziózás kialakításának történeteit, eseményeit és azt, hogy hogyan is élhették meg ezt a benne tevékenykedők. Ez az oldal nyitott mindenki számára, kinek közlendő története van netán érintett volt - ma divatos kifejezéssel - vagy ehhez véleménye vagy ellenvéleménye van. 
Várjuk történeteit az info@ keszichannel.hu címre, melyet beszerkesztünk ezen oldalakba.

Tisztelettel: Domoszlai Gábor

Hogyan kerül a csizma az asztalra?

Azaz, miért szerepel egy üzleti honlapon egy kis helytörténeti emlékezés, tényrögzítés?
E sorok írója azoknak szeretne itt e szerény lehetőséggel jelképes fejbólintással köszönetet mondani, emléket állítani akik a véletlentől vezérelve vagy szakmaiságuk indíttatása során jelentős szerepet játszottak Dunakeszi város kábeltelevíziós rendszerének kiépítésében, a televíziós műsorok létrehozásában, kialakításában.

Örökségből videomagnó....

Szoták Andor ki akkor és a mai időkben is a Barátság út 17-19 gondnoka 1984 évben rokonaitól örökölt kb. 140 eFt-ot ami nem kis pénz volt. A családfő ekkor úgy döntött, hogy vásárol egy videomagnót, ami azért volt nagy szó, mert akkor még nem minden háztartásban volt színes TV sem. Talán akkor még hétfő TV szünnap volt és csak a régi MTV1 és MTV2 csatornáján volt adás este 6-10 között.

A videomagnó nem kis galibát okozott a család életében. Egyre többen és többen kérték, hogy éjszaka, filmeket nézzenek a gondnoki lakásban.

Egy nap Andor jelezte: "Gabi nem bírom tovább. Nem tudok aludni, fáradt vagyok, tele van a lakásom. Csináljunk valamit!" És elindult a közösségi televíziózás megvalósítása magyar módra. Fehér kábelek jelentek meg a tízemeletes oldalfalán és a "kiváltságosok" ablakaiban tűntek el.

Kezdeti lépések ...

Az egyre nagyobb igény és a kíváncsiság új útkeresésre kényszeríttet minket. Megalakult a Dunakeszi Lakótelepi Videó Egyesület 10 taggal. Az alapító tagok között volt a teljesség igénye nélkül Szoták Andor gondnok, aki a filmeket vetítette, Henneth Lipót, Kramm Jenő, ki már Kanadában él, Vetési Imre, aki mindig helyi, körzeti-lapírással foglalkozott, Máté Attila, Farkas Tibor, Závodszky Gyula és személyem, mint az egyesület vezetője, alapítója.

A legfőbb engedély ...

Az akkori városi első-titkár Rónai Árpád elvtárs (ezt akkor így mondták) közölte: "Engedélyezem az egyesület létrejöttét, de ha valami probléma lesz kétszer vágom le az egyesület vezetőjének fejét!" és rákerült az engedélyre a piros pecsét, amely minden utat megnyitott.

A televíziózás őskora ...

Kezdetben 124 lakás, majd 526 lakás majd több különálló 10 emeletes tömb csatlakozott a rendszerhez, mely akkor már különálló vetítési pontokról továbbította műsorát, mely Commodor számítógépes szövegszerkesztéssel képújságot jelentett és egy film levetítése volt a programban.

A nyolcvanas évek második felében (1986-ban?) a Magyar Nemzet írt cikket rólunk, mint tájékoztatás-forradalmi cselekedetről. Akkor még nagyon merész kijelentésnek tűnt részünkről, hogy nem sokára műholdas műsorok fognak megjelenni a TV-s rendszereken.

A nézettség megállapításának módszere 1980 évek második felében ...

Vizuális becslési módszert alakítottunk ki. Ha hétfőn vagy más napokon este 10 után kimentünk az utcára és láttuk a televíziók fényeit az ablakokban villogni, akkor biztosak lehettünk abban, hogy a mi adásunkat nézték. Nem volt rossz módszer!

Az ellenzők ...

Nemsokára megtudtuk milyen hatalmasság is lakik a háztömbben. A pontos dátum már nem ismeretes, de egyszer csak éjjel 11-kor lakásomon csöngetett 7 (!) nyomozó a Pest Megyei Rendőrkapitányság Államvédelmi Osztályáról. Csak a feleségem volt otthon. Keresték a vetítés központját. Feleségem mondta, hogy telefonál nekem, de ebben többször megakadályozták. Végül a patthelyzetet az egyik nyomozó oldotta fel 10 perc múlva, mikor megkérdezte a többiektől "Miért ne telefonálhatna?"

Telefon éjjel 11-kor beteg édesanyám lakásán. Mondták, hogy kik és miért jöttek! A vád: Szovjet és rendszerellenes filmek vetítése. (Ebből persze csak az volt az igaz, hogy valamelyik film szereplőjének kezén horogkereszt tetoválás volt látható. A film nem volt rossz és amikor a magnót visszaadták a filmet, sohasem láttuk.)

Átbaktattam a lakásunkra, vittem a 10 cm vastag engedélyezési iratcsomót is. Megkérdeztem, hogy nappal nem tudtak volna jönni? Válasz semmi! Videomagnó és film el!

A gondnok nagy flegmán csak így reagált cigarettával a szájában az ajtófélfának dőlve: "Úgyis visszahozzák" Én ebben korántsem voltam biztos.

A bejelentő - mint később megtudtuk - az akkor létező egyetlen pártközpont egyik munkatársa volt, aki a házban lakott.

Az államvédelemnél ...

Hát nem tudom volt-e már valaki ilyen helyzetben, mint én akkor, mindenesetre senkinek sem kívánom. Meghallgatás az Aradi utcában. Bejárati lépcsőn fel, balra kanyarodva az államvédelem felé, lefele a lépcsőkön záródnak mögötted a vasrácsos ajtók! Hát drukkoltam magamnak!

Egy fiatal 30-as tiszt hallgatott ki 2 órán keresztül és írta ceruzával a jegyzőkönyvet. Akkor már tudtam nincs nagy baj. A kihallgatás normális hangnemben zajlott, barátinak persze nem volt nevezhető, de nem is volt rosszindulatú.

Papírjaink rendben voltak, a vetítési hibát nem értékelték súlyosnak, lezárulhatott a jegyzőkönyv. A baj már csak az volt, hogy a kihallgató tiszt, amikor elkezdte írni géppel a jegyzőkönyvet, rögtön felmértem, hogy kétszer egy újjal a négy oldal két óráig fog tartani.

Rögtön felajánlottam gépíró tudásomat, ami fogadtatásra talált. Beültem a gép mögé, a tiszt levetette zakóját és felült fél lábbal az asztalta és megkérdezte, hogy így jó e a póza a diktáláshoz! Elfogadtam, 1 óra alatt végeztünk.

Nem is volt olyan szörnyű a rendőrségen!

A bíróságon ...

Másik nagyhatalmasság a honvédségtől sem talált jobb indokot feljelentésünkre, mint a szovjet és rendszerellenességet.

Az előzmények sorába tartozik még, hogy egy este 11-kor úgy látszik akkor ez volt a meeting time, csengetnek lakásomon. 3 vagy 4 fő állt ott, mindegyik a ház lakója, egyik nyakában fényképezőgép. Azért jöttek - mondták - hogy lefényképezzék, hogy a lakásomba milyen kábelek mennek be és jönnek ki. 

Épp rosszkor jöttek. Fél üveg boron voltam túl és nagyon mérges voltam, mert fiam nem tudta megoldani a matekot. A fényképezőgépest mivel belépett a lakásomba két kézzel felemeltem és az erkély felé vittem 50 kilójával és nem halkan folyamatosan tájékoztattam, hogy kidobom az ablakon. A kilencediken laktam. Az ajtó előtt már láttam komolyra veszi a dolgot, így az ajtó melletti rekamiéra csütettettem és felvilágosítottam a magánlaksértés eseteiről.

Csapat el, feljelentés jő! Hogy mindig ez a szovjet és rendszerellenesség! De most már ki volt egészítve azzal, hogy mérgezzük az ivóvizet, ellopjuk a társasház pénzét és tönkretettük a ház tűzoltó berendezését. Ja és azért kényszernyugdíjaztatták a feljelentőt a honvédségtől, mert én állítottam, hogy szovjet és rendszerellenes tevékenységet folytatott.

Sosem felejtem el, amikor a tűzoltóság a bejelentést vizsgálva novemberben két tűzoltóslaggal locsolta a 10 emeletes tetejéről az utcát.

Bíróságon mindezen pontokban az ügyvéd, akit akkor láttam először, de gyanítom, hogy Vác város első ügyvédje volt azt mondta: XY úr! Nézzen az alperesre! Olyan jó súlyban van, hogy amire a pernek vége lesz még mindig jó egészségnek örvend, amíg maga még elég sokat fog fogyni az 50 kilójából!

A felperes elállt a keresettől.

Na erről ennyit és elnézést ha szétszaladnak az ágak, csak azt szeretném érzékeltetni, hogy hova vezethet, ha valaki városi televíziózással akar foglalkozni.

Az első cég, a Dunainform Kft születése ...

1987-ben összeférhetetlenségi okok miatt A Dunaparti Lakótelepi Videó Egyesület vezetését Záhorszky Árpád vette át. Jómagam politikai terepről tudtam segíteni a kábeltelevíziós rendszer alakulását.

Ebből a pozícióból akkor könnyű volt partnereket találni, mint ahogy ez ma is mehet politikusénál. Akkor a kft. alakítása volt a legcélszerűbb. Murvai Zoltán a Gödi MGTSZ elnöke 1M Ft, Dunakeszi Hűtőház igazgatója 400e Ft, Gyémánt György a Dukát Kisszövetkezet elnöke 400e Ft törzsbetétekkel és az Egyesület 100e Ft apporttal hozott létre.

Megszületett a Dunainform Kft. Murvai Zoltán elnököt kérdeztem, ki legyen a kft ügyvezetője, erre ő azt mondta, válasszak egy alkalmas személyt. Így az első városi kábeltelevíziós rendszer kiépítésével foglalkozó cég vezetője Záhorszky Árpád lett, akinek a nevéhez fűződik későbbiekben a város televíziós rendszerének kiépítése.

Így a további történet leírása Záhorszky úr tollára vár ...
 
E sorok jegyzője Domoszlai Gábor Keszi Channell Kft.

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search