A WHO szokásos ajánlása a lakosság számára a különféle betegségeknek való kitettség és azok átterjedésének csökkentésére a következő, ideértve a kéz- és légzéshigiéniát, valamint a biztonságos élelmezési gyakorlatokat:
- Gyakran tisztítsa meg a kezeket alkohol alapú kézmosással vagy szappannal és vízzel;
- Köhögés és tüsszentés esetén takarja el a száját és az orrát hajlított könyökkel vagy szövettel - azonnal dobja el a szövetet, és mosson kezet;
- Kerülje a szoros érintkezést lázas és köhögéssel rendelkezőkkel;
- Ha láz, köhögése és légzési nehézségei vannak, keressen korán orvosi segítséget, és ossza meg korábbi utazási előzményeit egészségügyi szolgáltatójával;
- Ha élő piacokat látogat azon területeken, ahol jelenleg új koronavírus fordul elő, kerülje a közvetlen védetlen érintkezést az élő állatokkal és az állatokkal érintkező felületeket;
- Kerülni kell a nyers vagy nem főtt állati termékek fogyasztását. A nyers húst, tejet vagy állati szerveket óvatosan kell kezelni, hogy elkerüljék a kezeletlen ételekkel való keresztszennyeződést, a helyes élelmiszer-biztonsági gyakorlatnak megfelelően.
A koronavírusok olyan légzővírusok nagy családja, amelyek betegségeket okozhatnak, kezdve a megfázástól a Közel-Kelet légzési szindrómáig (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindrómáig (SARS). Az akut légzőszervi megbetegedésekre utaló tünetek esetén az utazás előtt, alatt vagy után az utazókat arra kell ösztönözni, hogy forduljanak orvoshoz, és osszák meg az utazási előzményeket egészségügyi szolgáltatójukkal.
A közegészségügyi hatóságoknak az egészségügyi dolgozók, utazási egészségügyi klinikák, utazási irodák, szállítóüzemeltetők és a belépési pontok révén tájékoztatást kell nyújtaniuk az utazók számára az akut légzőszervi fertőzések általános kockázatának csökkentése érdekében.
Részletesen itt olvashatsz a WHO álláspontjáról: