Svájcban készíti egy kistermelő.
Egy svájci Gruyere, egy tehéntejből készülő félkemény sajt diadalmaskodott csütörtökön az egyesült államokbeli sajtvilágbajnokságon, írta az MTI.
A győztes Gruyere-t Michael Spycher készíti Bernben. Spychernek ez volt a második győzelme – először 2008-ban diadalmaskodott – a Wisconsin állambeli gasztronómiai megmérettetésen.
A Wisconsin State Journal című lap beszámolója szerint a második helyen szintén svájci sajt végzett: a tehéntejből készülő Gallus Grand CRU-t a Hardegger Kase AG készíti.
A kedden kezdődött wisconsini verseny a világ legnagyobb sajt, vaj és joghurt megmérettetése, amelyen 26 nemzet rekordot jelentő 3667 “versenyzője” csapott össze. A kétévente megrendezett világbajnokságon idén 55 fős zsűri méltatta a termékeket.
2018-ban a norvégiai Bergenben rendezték meg a World Cheese Awardsot, a sajtok világbajnokságát, melyen 41 ország 4172 sajtja versenyzett a díjakért.
2019-ben a legtöbb pontot kapott sajt, az amerikai Oregon államban, a Rogue-völgyben tehéntejből készített Rogue River Blue Cheese, egy különleges ízvilágú, krémes kéksajt nyerte el a világ legjobb sajtja címet.
A sajt különlegessége, hogy 9-11 hónapon át körtelikőrben érlelik, majd kézzel Syrah szőlő leveleibe csomagolják.
Forrás: sokszinuvidek.24.hu