Minden ami fontos

TÖMEG-LÉLEGEZTETŐGÉPET FEJLESZTENEK AZ ÓBUDAI EGYETEM KUTATÓI. Házi porszívóval működött az első prototípus.

 

Különleges berendezés megvalósításának ötlete született meg az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán. A kutatók most megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is.

Házi porszívóval működött az első prototípus

Március 16-án a maroknyi, lelkes kutatókból álló csoport tagjai megépítették az első gépet, amelyen a koncepciót szemléltették. Motorként ekkor még egy házi porszívó szolgált. Időközben napról napra több egyetem hallgatója csatlakozott (többek közt a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszogálati Karáról, valamint Digitális Egészségtudományi Intézetéből, a Pécsi Tudományegyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről).

Március 20-án megépült a következő verzió, amelynek gépházában már igazi motor működött, egyúttal szenzorokat is terveztek a rendszerbe. Március 22-én az SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika orvosai is bekapcsolódtak a fejlesztésbe. Két nappal később, március 24-én eljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciens lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók is.

A projekthez a mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozik. A résztvevők közös vállalása szerint tudásuk legjavát, eredményeiket, minden, a tömeg-lélegeztetőgép megvalósítására szánt szellemi terméküket önkéntesként, ingyenesen bocsátják az azokat a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére. Közös munkájuk eredményét publikálják, és mindenki számára, aki a COVID-19 járvány megfékezésén fáradozik, térítésmentesen hozzáférhetővé teszik. 

Egyúttal kérik, hogy aki teheti, segítse a nemzetek feletti összefogást: programozókat, villamosmérnököket, makereket, designereket és tesztereket, médiaszakembereket keresnek, emellett többek közt olyan mérőműszerekre is szükségük van, amelyekkel megfelelően tudják dokumentálni a teszteket. A programhoz a MassVentil Project Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni.

Az Óbudai Egyetemen többen csatlakoztak Kozlovszky kezdeményezéséhez, elsősorban a Neumann Informatikai Kar és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ kutatói, név szerint: Haidegger Tamás, Galambos Péter, Takács Bence és Garamvölgyi Tivadar. 

Teljes cikket itt olvashatod:

https://qubit.hu/2020/04/06/tomeg-lelegeztetogepet-fejlesztenek-az-obudai-egyetem-kutatoi

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search