Minden ami fontos

Favipiravir: ezt kell tudnia a Kínából Magyarországra érkezett koronavírus elleni szerről

Balázs Zsuzsanna írása.

A magyar kormány április 6-án 400 ezer tablettányi, a COVID-19 betegség leküzdésében hatékonynak vélt gyógyszert szerzett be Kínából.

A tablettákat a lehető legrövidebb határidőn belül kész bevetni a világjárvány elleni harcban. Olyannyira hamar, hogy a hatóanyag fel is került az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) úgynevezett off-label listájára, amelyen azok a gyógyszerek szerepelnek, amelyeket külön eseti engedély nélkül bármikor lehet indikáción túl, vagyis másra is használni, mint amire eredetileg engedélyezték őket.

A most Magyarországra érkezett antivirális gyógyszer hatóanyagát, a  favipiravirt ugyanis eredetileg influenza kezelésére fejlesztették és engedélyezték. Noha a tabletták Kínából érkeztek Magyarországra, és a favipiravirt manapság Kínában gyártják, a szert Japánban fejlesztette influenza ellen a Fujifilm egyik leányvállalata, a Toyama Chemical. Abe Sinzó japán miniszterelnök március 28-án be is jelentette, hogy kormánya elindítja azt a hivatalos eljárást, amelynek révén az Avigan márkanéven futó favipiravir tartalmú gyógyszer a COVID-19 fertőzésben is javallottá válik Japánban.

A japánok által kifejlesztett antivirális gyógyszer (náluk Avigan néven fut) hatóanyaga a favipiravir eredetileg az influenza kezelésére szolgál, de eredményesen használták már az ebola-járvány alatt is. Az osztrákoknál már a koronavírus-terápiás protokoll részévé tették, és Németországban nagy mennyiségben rendeltek belőle. Itthon a tervek szerint akkor kezdik majd el alkalmazni, ha a most folyó kísérletek bebizonyítják, hogy valóban hatásos - ez várhatóan nyár elején fog kiderülni. A favipiravir egyszerre tesztelik Japánban, Kínában, Tahiföldön és Olaszországban is.

Az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot, a koronavirus.gov.hu oldalon a következőket írják a szerről: a kínai közlés alapján a gyógyszer használata mellett a betegek átlagosan 4 napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig. A gyógyszer használata mellett 91 százalékuknál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál. A favipiravir használata mellett átlag 4,2 nap helyett 2,5 nap alatt múlt el a láz.

Forrás:

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/favipiravir-ezt-kell-tudnia-a-kinabol-magyarorszagra-erkezett-koronavirus-elleni/ke959nr

Az Qubit érdekes cikkét itt olvashatod:

https://qubit.hu/2020/04/15/minden-amit-tudni-akartal-a-magyarorszagra-erkezett-titokzatos-kinai-gyogyszerszallitmanyrol

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search