Minden ami fontos

Mától esténként látható az üstökös

Hónap elején még hajnalban lehetett megfigyelni, ám aki nem szeret korán kelni, annak jó hír, hogy július 15-étől az üstökös már a kora esti égen észlelhető.

Az MCSE hangsúlyozza, az üstökös észleléséhez mindenképpen nagyon jó északi horizont szükséges, és ugyancsak fontos a jó átlátszóság. Ebben a tekintetben a hidegfrontokat követő éjszakák mindenképpen javítják az észlelhetőséget és az észlelési élményt is. Ha pedig minden igaz, csütörtökön épp egy hidegfront éri el hazánkat.

Igencsak ritkán van lehetőség szabad szemmel üstököst megfigyelni az égen, idén júliusban azonban a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös még a laikust is elkápráztatja. A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) beszámolója szerint az égitestet 2020. március 27-én fedezte fel a NASA. Ekkor még a déli égbolton, a Puppis (Hajófara) csillagképben kúszott a csillagok előterében, de később átjött az északi égre, és napközelsége környékén már az északi félteke megfigyelői számára elérhető.

Képkommentár: 2020.07.08-án hajnalban ismét észleltük a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst feleségemmel, Szakály Nikolettával Privlakából, Horvátországból. Az üstökös látványát egyre fényesebb, összetett struktúrájú és változatos színű éjszakai világító felhők (NLC) tették még különlegesebbé. A fotografikus észlelés mellett a páratlan látványt Zeiss 10×40-es binokulárral és szabad szemmel is figyelemmel követtük. Az üstökös egészen 2:44 UT-ig észlelhető volt vizuálisan a kristálytiszta égen. (Szendrői Gábor)

 

Üstökösészlelések az MCSE Észlelésfeltöltőjén (jó böngészést!): https://eszlelesek.mcse.hu/browse.php?cat=U

Forrás: https://24.hu/tudomany/2020/07/14/ustokos-megfigyeles-este-egbolt/

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search