Minden ami fontos

Bűncselekmény lett Magyarországon a jogosítvány nélküli vezetés, akár három év börtönnel is szankcionálható.

rendőrség tapasztalatai szerint gyakorivá vált a gépjárművezetéstől való eltiltás figyelmen kívül hagyása az eltiltottak részéről. Ezért léptek a döntéshozók, az új törvényi tényállás értelmében 2021. május 14-étől bűncselekményt követ el az, aki jogosítvány nélkül vezet Magyarország területén.

A vezetéstől való eltiltás a szabálysértő magatartás egyik retorziós eszköze, a hatóság ennek érvényre juttatásával igyekszik távol tartani a forgalomtól a veszélyes sofőröket, akik a jogosítványuk elvesztése után így rákényszerülnek az utánképzésen való részvételre. Az utánképzésen akkor is részt kell venni, ha a vezetői engedélyt közlekedési szabálysértés miatt legalább fél évre vonták vissza, illetve ha a járművezető elérte a meghatározott számú előéleti pontot és az alapján történt a jogosítvány visszavonása.

Közúti ellenőrzés során a vezetői engedély nyilvántartás adatai alapján tudják megállapítani a járőrök, hogy az ellenőrzött járművezető el van-e tiltva a járművezetéstől. Akiről bebizonyosodik, hogy jogsi nélkül vezetett, azzal szemben indokolt a büntető feljelentés megtétele és a nyomozás megindítása.

Abban az esetben, ha a jogsi nélkül vezető és a vezetett jármű tulajdonosának személye nem egyezik meg, úgy indokolt a járművet vezetésre átadó személy kilétének megállapítása és felelősségének tisztázása, mondja ki az új tényállás. Ha az autó igazi tulajdonosa tudott a tetten ért sofőr vezetői engedélyének a bevonásáról, akkor őt is felelősségre vonhatja a bíróság.

Amennyiben a sofőr nem áll járművezetéstől eltiltás hatálya alatt, de az engedélyhez kötött jármű vezetéséhez nem rendelkezik érvényes forgalmival, akkor engedély nélküli vezetés szabálysértés miatt felelősségre vonható, ami a változás szerint elzárással is büntethető, illetve helyszíni bírság, vagy szabálysértési eljárás során pénzbírság is kiszabható. A törvénymódosítás eredményeként a jogosítvány nélküli vezetésért akár három év börtön is kiszabható Magyarországon.

Teljes cikk:

https://alapjarat.hu/aktualis/hivatalos-buncselekmeny-lett-magyarorszagon-jogositvany-nelkuli-vezetes

 

 

Következő TV-műsorok

16 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
10.16.2021 12:00 pm - 12:30 pm
16 okt.
17 okt.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search