Minden ami fontos

Jönnek a repülő autók! A J-2000 névre keresztelt repülő taxit mutatja be a cikk.

Jönnek a repülő autók!

 

A J-2000 névre keresztelt repülő taxi a tervek szerint 320 km/h sebességgel szeli majd az eget, és hatótávolsága is hasonló, 320 km lehet. Az igazi izgalmat a hajtómű kialakítása jelenti.

 

Az elmúlt években több cég is bejelentette már, hogy repülő taxik fejlesztésén dolgozik. Párizsban például hamarosan megkezdhetik a Volocopter tesztelését, de beszállt már a versenybe az Airbus is. Bár a fejlesztések még javában zajlanak, egy dolgot már most látni: ezek a szerkezetek külsőre olyanok, mintha egy drón felnagyított változatai lennének.

Ezen szeretne változtatni az amerikai Jetoptera nevű vállalat. A cég egy olyan repülő taxi fejlesztésébe kezdett, ami képes függőlegesen fel- és leszállni (VTOL), ehhez azonban egyetlen propellert sem használna. Az ötletet a Dyson adta, amely korábban egy lapátok nélküli ventilátort fejlesztett ki.

New Atlas szerint a J-2000-es modellhez fejlesztett meghajtást fluidic propulsion system (FPS) névre keresztelte el a gyártó, és lényegében a levegő áramlását használja arra, hogy a megfelelő tolóerőt biztosítani tudja a jármű számára.

A repülő taxi a felszálláshoz négy ilyen hajtóművet használ: két kicsit elöl és két nagyot hátul. Előbbi kettő a felszállás után a gép törzsébe húzódik, így a repülést a hátsó kettő biztosítja. A J-2000-es a fejlesztők szerint 320 km/h sebességre lenne képes, ám a későbbi változatok a 640 km-es óránkénti sebességet is elérhetik.

Az újfajta hajtómű további előnye, hogy a felesleges alkatrészek hiánya miatt a szerkezet 30 százalékkal könnyebb, mint a hagyományos társai, ez pedig 50 százalékkal kisebb üzemanyag-fogyasztást tesz lehetővé.

A hajtóműveket egyébként jelen állás szerint egy hagyományos üzemanyagot használó kompresszor működteti, ám a jövőben ezt akkumulátoros megoldásra szeretnék kicserélni.

A szerkezet súlya 2000 font (vagyis nagyjából 907 kilogramm), a hatótávolsága pedig 321 km. Hogy mikorra lehet belőle piacképes szerkezet, egyenlőre nem tudni.

 

Teljes cikk:

https://hvg.hu/tudomany/20210527_jetoptera_legi_kozlekedes_dron_vtol_elektromos_repulogep_j_2000

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search