Minden ami fontos

Jön az okos sebtapaszt

A Rhode Island-i Egyetem tudósai a szövetrostok közé rejtett nanoszenzorokkal tudják megállapítani, hogy milyen kórokozók telepedtek meg a sérülésekben.

A hihetetlennek tűnő találmányt Daniel Roxbury adjunktus és Mohammad Moein Safaee PhD-hallgató jegyzi. A kutatók egyfalú szén nanocsövekből álló érzékelőket alkottak – ezek segítségével tudják kimutatni a hidrogén-peroxid koncentrációját, majd az adatok alapján azonosítják a sebben megjelent fertőzés jellegét. A munka legnagyobb kihívását a nanocsövek stabilizálása jelentette: Roxbury szerint az elmozdulásukat vagy kimosódásukat mikroszálak beépítésével sikerült elérni, úgy, hogy a nanocsövek közben érzékenyek maradjanak a sebben jelenlévő hidrogén-peroxidra.

 

Az eszközt diagnosztikai célra fejlesztik, és egy miniatürizált, vezeték nélküli, hordható készülékkel kapcsolják majd össze. Az okossebtapasz ide továbbítja a rostok között elhelyezkedő szén nanocsövek jeleit, amelyek végül egy okostelefon-applikációban összegzik az értékes adatokat. A kutatócsapat szerint a találmány idővel lehetővé teszi a szervezetet megviselő antibiotikum-dózisok csökkentését – hiszen nem „biztos, ami biztos” mennyiséget kell majd felírni a betegnek, hanem éppen annyit, amennyi szükséges –, illetve bíznak abban, hogy a végtag-amputációk egy részét is meg lehet majd előzni vele. „Ez a cukorbetegségben szenvedők számára különösen fontos lehet, hiszen számukra a napi rutin része a krónikus sebek kezelése”, magyarázta Roxbury.

A módszer kidolgozása egyelőre a Petri-csészés szakasznál tart (sebben található sejtkultúrákkal, pl. fibroplasztokkal és makrofágokkal tesztelik), majd, ha ez sikeres lesz, jöhetnek az állatkísérletek. Arra koncentrálnak, hogy a kis tapaszoktól a műtétek után használatos nagy kötésekig sok méretben elérhető legyen.

Teljes cikk:

https://newtechnology.hu/okossebtapasz-jelzi-a-fertozeseket/

Következő TV-műsorok

22 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin
10.22.2021 7:00 am - 12:30 pm
22 okt.
Hetedhét Magazin
10.22.2021 7:00 pm
23 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
10.23.2021 12:00 pm - 12:30 pm
23 okt.
24 okt.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search