Minden ami fontos

MEGSZÜLETETT A VILÁGTÖRTÉNELEM ELSŐ FÁBÓL KÉSZÜLT MŰHOLDJA, A WOODSAT!

Július 9-én megkapta a hivatalos repülési engedélyt, és még az idén Föld körüli pályára állhat a világtörténelem első fából, egészen pontosan nyírfa-furnérlemezből épített műholdja. Az egészen apró, mindössze 10x10 centiméteres műholdat a finn Arctic Astronautics közösen fejlesztette az európai űrhivatallal, az ESA-val és a szintén finn fakitermelő céggel, az UPM-mel, ami a WISA nevű furnérlemezt gyártja  – innen a műhold teljes neve, a WISA Woodsat. 

A Woodsatnak természetesen csak a külseje készül fából, szélei és kameratartó rúdja 3d-nyomtatott, vékony fémlemezekből vannak, a doboz belsejében pedig kísérleti ESA-műszerek, egy kvarckristályos mikroegyensúly-szenzor és egy szuperszenzitív nyomásérzékelő kapnak majd helyet. Kamerát azért visz magával, hogy szelfiket készítsen, amelyek révén folyamatosan ellenőrizni lehet az állapotát, 600 kilométeres magasságban ugyanis a furnérlemezt folyamatosan korrozív hatású részecskék bombázzák majd, amik gyakorlatilag megrágják a műhold felületét. „Ha két évet túlél, az már jónak számít” – mondta a Defense One-nak Riccardo Rampini, az ESA anyagfizikai és kémiai részlegének vezetője. De ha nem is éli túl, legalább nem lesz belőle szemét. 

Forrás:

https://qubit.hu/2021/07/15/gyozott-a-finn-furfang-megkapta-a-repulesi-engedelyt-a-vilagtortenelem-elso-fabol-keszult-muholdja

Következő TV-műsorok

16 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
10.16.2021 12:00 pm - 12:30 pm
16 okt.
17 okt.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search