Minden ami fontos

Valódiként működő mesterséges szívet alkottak

A közelmúltban újfajta, „total artificial heartnak” avagy TAH-nak nevezett mesterséges szívet ültettek be egy hirtelen fellépő szívelégtelenséget szenvedett, 39 éves férfi testébe a Duke Egyetem kórházának sebészei.

A hagyományos mesterséges szívektől eltérően a TAH az emberi szívhez hasonlóan működik, és a műtét után nagyobb önállóságot biztosít a szervátültetett beteg számára.

A TAH-t egy CARMAT nevű francia cég fejlesztette ki, és a készüléket két kamra, illetve négy biológiai szívbillentyű alkotja.

A szívverés előidézéséért egy külső táskában cipelt működtető folyadék a felelős. A pumpafunkciót a szerkezetre telepített szenzorok és mikroprocesszorok által felderített információk alapján, a páciens szükségleteivel összhangban mikropumpák biztosítják.

A mechanikus szervet két nyílás köti össze a fő ütőér szerepét betöltő aortával, valamint a tüdő oxigénellátásáért felelős tüdőartériával.

A műszívet később megkapó, észak-karolinai (USA) páciensnél a Duke Centerben diagnosztizálták az akut szívelégtelenséget, és ebben az intézményben a beteg egy bypass-műtéten rögtön át is esett. Minden erőfeszítés ellenére a beavatkozás után a férfi állapota rohamosan tovább romlott, és így nem volt lehetőség kivárni, amíg egy hagyományos szívátültetést végrehajthatnak rajta.

Szerencsére a Duke Center volt az egyike azoknak a helyszíneknek, ahol a kellő engedélyek birtokában a CARMAT már korábban nekifogott a TAH tesztelésének.

Az amerikai páciens állapota jelenleg stabil, de az élete továbbra sem könnyű, hiszen az egy vezérlőt és két akkumulátorcsomagot magában foglaló, négy kilogrammos táskát folyamatosan magával kell cipelnie, ráadásul az elemeket nagyjából négy óránként újra kell töltenie.

A CARMAT szerint az Európában egyébként már jóváhagyott készülék mindazonáltal csak átmeneti megoldás, és csak olyan, végstádiumú, mindkét kamrát érintő szívelégtelenséget elszenvedő betegeknek szánják, akiken várhatóan 180 napon belül már egy „hagyományos” szívtranszplantációt is el lehet végezni.

 

Forrás:

http://gyartastrend.hu/meditech/cikk/valodikent_mukodo_mesterseges_szivet_alkottak

Következő TV-műsorok

22 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin
10.22.2021 7:00 am - 12:30 pm
22 okt.
Hetedhét Magazin
10.22.2021 7:00 pm
23 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
10.23.2021 12:00 pm - 12:30 pm
23 okt.
24 okt.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search