Minden ami fontos

KELL HARMADIK OLTÁS?

„A napokban került nyilvánosságra a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) harmadik oltásokról szóló eljárásrendje, amelyből kiderül, hogy Magyarországon lehetővé teszik a vakcinák keverését, azaz a heterológ vagy mix and match oltási sorok alkalmazását, és a homológ, vagyis ugyanazon védőoltás további beadásának lehetőségét is meghagyják. A hét második felében már regisztrálni is lehet az oltásra, amelyet augusztus elsejétől adnak be oltási rend nélkül, időpontfoglalás alapján azoknak, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltásukat is.”

Kell-e egyáltalán harmadik oltás?

A harmadik oltás általánosan elérhetővé tételéért nem lelkesedik a hazai szakértők egy része sem, ők a minap közös sajtóközleményt adtak ki arról, hogy jelenleg az EMA által engedélyezett és szabályosan felhasznált vakcinák esetében a népesség szélesebb köreiben a harmadik oltás beadása nem prioritás, az oltatlanok számának és arányának emelése, valamint a kínai vakcinával oltott 60 év felettiek védettségének biztosítása annál inkább.”

A veszélyeztetett csoportokkal más a helyzet

A harmadik oltás beadását a WHO sem támogatja, mivel egyrészt a szervezet szerint sincs elegendő tudományos bizonyíték a harmadik oltás szükségességére, másrészt visszatetsző, hogy a gazdag országokban már a harmadik oltásokat adnák be, miközben számos alacsony és közepes jövedelmű ország még az első dózisokat sem tudta beadni a legveszélyeztetettebb csoportoknak, például az egészségügyi dolgozóknak vagy az időseknek.”

A vakcinák keverése nem újkeletű ötlet, már a második oltáskor is felmerült

A harmadik oltáshoz hasonlóan a vakcinamixelésről is megoszlanak a vélemények, pedig ezt a gyakorlatot már más oltásoknál is alkalmazták, például a HIV-vírus ellen. Soumya Swaminathan, a WHO vezető tudósa viszont július közepén egyenesen „veszélyes trendnek” nevezte a különböző cégek koronavírus elleni vakcináinak keverését, mivel úgy vélte, annak hatásairól kevés információ áll rendelkezésre, és nincs elég bizonyíték arra, hogy milyen hatással jár egy-egy mix. „Várnunk kellene – mondta egy hétfői online tájékoztatón Swaminathan. – Lehet, hogy [a vakcinák keverése] nagyon jó megközelítés lesz, de jelenleg csupán az AstraZenecára beadott Pfizerről vannak adatok. Vagyis kaotikussá fajulhat a helyzet az egyes országokban, ha az állampolgárok kezdik el eldönteni, mikor és kinek kellene harmadik és negyedik dózist kapnia”.

Teljes cikk itt olvasható:

https://qubit.hu/2021/07/30/kell-harmadik-oltas

 

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search