Minden ami fontos

EGYETLEN NAP ALATT ANNYI JÉG OLVADT EL GRÖNLANDON, HOGY TÖBB MINT MÁSFÉLSZER LEPHETNÉ EL MAGYARORSZÁG TERÜLETÉT

Az Északi-sark körüli területeken tapasztalható, az évszakhoz képest akár tíz fokkal is magasabb hőmérsékleti értékek miatt egy nap leforgása alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, hogy a jégtakaró változásait nyomon követő Polar Portal legutóbbi beszámolói szerint 5,1 centiméter mennyiségű vízzel boríthatná be a 170 ezer négyzetkilométernyi területű Floridát, vagyis több mint másfélszer lephetné el Magyarország területét.

A dán kormány adatai szerint a jégtakaró múlt kedden 8,5 milliárd tonnányi mennyiséget veszített felületi tömegéből, csütörtökön pedig további 5,4 milliárd tonnát. A Grönlandon elolvadó jég az óceánba kerül, ahol további lökést ad a klímaváltozás okozta globális tengerszint-növekedésnek.

Marco Tedesco, a Columbia Egyetem jégmezőket vizsgáló kutatója és a Nasa-nak is dolgozó szakértő úgy vélte, hihetetlenül magas szintet ért el az olvadás, valószínűleg meg fogja változtatni Grönland látképét, és nagymértékben hozzájárul a jégtakarók jövőbeli olvadásának gyorsulásához is. Ahogy a szezonális hótakaró elolvad, felszínre kerül a jégtakaró magja, amely elolvadva jelentősen növeli az óceán vízszintjét. Tedesco hozzátette, nagy légnyomású, délről érkezett meleg levegő képez vákuumot Grönland keleti része fölött, ami minden idők legmagasabb hőmérsékleti értékeit okozza a régióban. Múlt szerdán 19,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Teljes cikk itt olvasható:

https://qubit.hu/2021/08/02/egyetlen-nap-alatt-annyi-jeg-olvadt-el-gronlandon-hogy-tobb-mint-masfelszer-lephetne-el-magyarorszag-teruletet

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search