Minden ami fontos

Az európai klímára lehet súlyos hatással az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) stabilitásának vesztése

Elveszítette stabilitását az atlanti-óceáni áramlatrendszer, az összeomlás korai jelei mutatkoznak

  • Egy új kutatás szerint elveszítette stabilitását az atlanti-óceáni áramlatrendszer, összeomlásának korai jelei mutatkoznak.
  • Ha ez megtörténik, annak világszerte pusztító következményei lehetnek, de elsősorban az európai klímára lehet súlyos hatással.

Az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek (köztük Európa) klímája viszonylag enyhe legyen.

A Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) tudósa, Niklas Boers a Nature Climate Change tudományos lapban mutatta be a tanulmányát, ami szerint az AMOC soha nem volt ennyire gyenge az elmúlt ezer évben, mint most. Azt nem lehetett tudni, hogy ennek hátterében a keringésben bekövetkezett változás, vagy valóban a dinamikai stabilitás elvesztése áll, de a különbség döntő jelentőségű – mondta Boers.

A stabilitás csökkenése azt jelenti, hogy az atlanti-óceáni áramlat kritikus ponthoz közelít, amin túlhaladva valószínűleg visszafordíthatatlanul legyengülhet, majd összeomolhat.

Boers ennek felderítésére az Atlanti-óceán felszínén a hőmérséklet és sótartalom mintázatát vizsgálta. Az elemzése szerint az áramlatnak az elmúlt évszázadban tapasztalható gyengülése valószínűleg a stabilitás elvesztésével függ össze.

„Ez azt jelenti, hogy az AMOC egy kritikus határérték felé tart, és minden kibocsátott 1 gramm szén-dioxid növeli a valószínűségét annak, hogy eléri ezt a kritikus értéket” – közölte.

Amikor átlépi ezt a pontot, az AMOC néhány évtizeden belül leállhat, ez pedig drámai következményekkel járhat: komolyan összezavarhatja a nagy esőzéseket, amiktől Indiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában emberek milliárdjainak tápláléka függ. Európa heves viharokat élhet meg, lecsökkenhet a kontinens hőmérséklete, miközben az Amazonas esőerdei mellett a déli-sarkvidéki jégtakarót is komoly veszély fenyegetné.

Más klímamodellek szerint az AMOC a következő évszázadban folyamatosan gyengülni fog, de valószerűtlen, hogy 2100 előtt összeomlik. (MTI)

Forrás:

Elveszítette stabilitását az atlanti-óceáni áramlatrendszer, az összeomlás korai jelei mutatkoznak (msn.com)

Következő TV-műsorok

22 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin
10.22.2021 7:00 am - 12:30 pm
22 okt.
Hetedhét Magazin
10.22.2021 7:00 pm
23 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
10.23.2021 12:00 pm - 12:30 pm
23 okt.
24 okt.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search