De mitől olyan egyedülálló ezeknek a hegedűkészítés aranykorából származó hangszereknek a hangja, hogy az elmúlt több mint 200 évben sem akadt párja? Miért állítja a ritka Stradivarius hegedű mai kipróbálója is (például a Kaliforniai Egyetem harmadéves hegedű szakos hallgatója), hogy „valami egészen új elem van a hangzásában, más dimenziót hordoz, sokkal szebben szól, mint bármelyik hangszer, amin életemben játszottam”?
A kérdés talán legnagyobb mai kutatója történetesen egy magyar származású biokémikus, Nagyváry József, azaz Joseph Nagyvary professzor emeritus, aki éveken át fürkészte a Stradivariusok és Guarneriusok titkát. Nagyváry elsőként vetette föl, hogy a zeneértők szerint semmihez sem fogható hangzás azoknak a kemikáliáknak köszönhető, amelyekkel a Stradivari és Guarneri del Gesu műhelyében felhasznált fákat kezelték a kártevők ellen – nem pedig annak, ahogyan a hangszereket elkészítették.
Teljes cikk:
https://qubit.hu/2021/08/24/magyar-szarmazasu-tudos-fejtette-meg-a-stradivari-hegeduk-titkat