Minden ami fontos

Áttörést az akkumulátor újrahasznosításban

A Sumitomo Metal Mining megkezdi a kobalt, a lítium és más kulcsfontosságú anyagok újrahasznosítását a használt elektromos járművek akkumulátoraiból. A japán cég egy költséghatékony eljárást szabadalmaztatott, ami megoldhatja a világ akkumulátorgyártásának nyersanyagproblémáit.

Az elektromos autók, valamint a zöldenergiás átmenet egyik legnagyobb akadálya, hogy a jelenlegi akkumulátorok nem elég hatékonyak, valamint sok ritka nyersanyagra van szükség a gyártásukhoz. A világon egyre több helyen próbálnak lítiumot, kobaltot és nikkelt kitermelni, de az energiaátmenet és az autóipar ellátásigénye egyre nagyobb, ami idővel költségessé teheti a gyártást.

Viszont van egy kézenfekvő megoldás: az újrahasznosítás. A használt akkumulátorok, elemek esetében eddig nem találtak olyan módszert, amellyel olcsón, gyorsan és különösebben nagy környezeti terhelés nélkül vissza lehetett volna nyerni ezeket a ritkább vagy nehezen beszerezhető fémeket. Most ez változhat meg a japán Sumitomo Metal Mining újonnan szabadalmaztatott módszerével: a cég a rézfinomításban szerzett szakértelmét felhasználva úgy nyeri vissza a lítiumot, a kobaltot és a nikkelt, hogy az akkumulátorokat összezúzzák, a keletkező port meghatározott hőmérsékletre hevítik, és beállítják az oxigénszintet – írja a Nikkei hírportálja.

A Sumitomo Metal azt tervezi, hogy 2023-ra felépít egy újrahasznosító létesítményt Japánban. Az üzem kapacitása évi 7000 tonna zúzott akkumulátor feldolgozására lesz elegendő. Úgy számolnak, hogy a visszanyert nikkel-mangán-kobalt katódot használó akkumulátorokból 200 tonna kobaltot nyerhetnek ki, ami 20 000 elektromos autó gyártására lehet elég.

“Valószínűleg legalább 2035-ig fog tartani, amíg az újrahasznosítási erőfeszítések igazán beindulnak” – mondta egy anyagipari vezető a Nikkeinek.

Teljes cikk:

https://greenfo.hu/hir/attorest-az-akkumulator-ujrahasznositasban/

Következő TV-műsorok

4 dec.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
12.04.2021 12:00 pm - 12:30 pm
4 dec.
5 dec.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search