Minden ami fontos

5 dolog, amit tudnia kell az új Omikron szupervariánsról

Minden, amit tudunk a Belgiumban is megjelent B.1.1.529, aggodalomra okot adó koronavírus szupervariánsról, az Omikronról.

 

1. Mi az a B.1.1.529, azaz az Omikron?

  1. november 22-én, elsőként Dél-Afrikában azonosították és írták le a SARS-CoV-2 új variánsát, a B.1.1.529-et. Dél-Afrikában, Gauteng tartományban nagy arányban (> 70 %) ezt a variánst találták meg a koronavírussal fertőzött személyek szervezetében 2021. november 14-e és 23-a között.

Az új variáns számos olyan mutációval rendelkezik, ami már korábbi koronavírus-mutánsokban jelen volt, legyen szó csupán érdeklődésre számot tartó, vagy aggodalomra okot adó mutánsokról, de olyan mutációk is igazolhatók a B.1.1.529-ben, amikkel korábban még nem találkoztak a kutatók.

2. Miben különbözik a béta- és a delta variánsoktól az új B.1.1.529 variáns?

Számos közös mutáció található az újonnan leírt koronavírus variáns és a korábban már ismertté vált béta- és delta variánsok között, ugyanakkor, az új verzió számos új mutációt is mutat a korábban már ismerteken kívül. Azt lehet mondani, hogy az új verzió alapvetően különbözik a béta- és delta variánsoktól, és egyéb evolúciós utat járt be a megjelenése előtt.

3. Milyen tüneteket okoz az Omikron variáns?

Jelenlegi ismereteink alapján az új variáns által okozott tünetek hasonlóak, mint a korábban leírtak.

4. Mennyiben befolyásolhatják a B.1.1.529 esetén felfedezett új mutációk a vakcinák hatásosságát, a Covid-19 súlyosságát és a fertőzés továbbadását?

Jelenleg folynak azok a vizsgálatok, amik fényt deríthetnek arra, hogy milyen mértékben képes kikerülni a vakcinák jelentette immunvédelmet az új variáns. Folyamatosan nyomon követik az új koronavírusverzió okozta fertőzéssel kórházba került betegek állapotát.

Egyelőre csupán feltételezhető, hogy a vakcinák jelentette védelem kisebb fokú lesz az új variánssal szemben, ugyanakkor a vakcinák továbbra is védelmet kínálnak majd a kórházba kerüléssel és az elhalálozással szemben.

Szupervariáns - lehet, hogy módosítani kell miatta a Pfizer-t - olvasson tovább!

A dél-afrikai egészségügyi szervek hangsúlyozzák, hogy továbbra is fontos a védőtávolság (1,5 m) és a higiéniai szabályok (kézmosás) betartása, illetve a rendszeres szellőztetés és fertőtlenítés.

5. A B.1.1.529 variánst is kimutatják a tesztek?

Igen, úgy tűnik, hogy mind a PCR-tesztek, mind pedig gyors antigén-tesztek képesek az új variáns kimutatására. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok azonban jelenleg is zajlanak.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás és teljes cikk:

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/5-dolog-amit-tudnia-kell-az-uj-omikron-szupervariansrol/7g91bx6

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search