A speciális evőpálcikák elektromosan stimulálják a felhasználók nyelvét, hogy sósabbnak érezze az ízeket, mint amilyenek azok a valóságban lennének.
A japán Meidzsi Egyetem professzora, Mijasita Homei rendszeresen bukkan fel a hírekben különleges találmányaival – tavaly decemberben például az ételek ízét visszaadni képes, nyalogatható kijelzővel, amelyik lehetővé teszi, hogy a tévénéző meg is kóstolhassa, amit éppen a műsorokban lát. A feltatláló legutóbbi ötlete is ezen a vonalon mozog, de ezúttal a csuklópánton hordott miniszámítógépről és a hozzá kapcsolt evőpálcikáról van szó, amely várakozásai szerint feljavíthatja az ételek ízét (már amennyiben valaki evőpálcikával fogyasztja azokat).
A Kirin Holdings italgyártó cég és a Miyashita Laboratory együttműködésében készült eszközöket olyan embereknek szánják, akik alacsony nátriumtartalmú (nátrium-klorid, nátrium-glutamát) diétát követnek, de hozzá vannak szokva a sós ízekhez. A vonatkozó sajtóközlemény szerint ez a legelső gyakorlati megvalósítása a "sós íz fokozásának elektromos stimulációval", a technológia pedig hasznosnak bizonyulhat mindazok számára, akik sómentes étrendet próbálnak vagy kényszerülnek fenntartani.
A túl sok sót olyan, az életmóddal összefüggő betegségekhez kötik, mint a magas vérnyomást vagy bizonyos vesebetegségek, ami állítólag különösen aktuális dolog a sós ízek felé hajló japán konyhában, ahol az átlag fogyasztó az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiség dupláját viszi be a szervezetébe. Az evőpálcikák viszont, amelyeket egy vezeték köt össze a csuklóra szerelt áramforrással, a beszámolók szerint meglepően jól működnek: a klinikai kísérletek során kiderült, hogy étkezés közben másfélszeresére növelték a sós íz érzetét a 40 és 65 év közötti tesztalanyoknál.