Minden ami fontos

MÁJUS 10. A MENTŐK NAPJA MAGYARORSZÁGON

“Sokak életéhez van közünk. Némelyekéhez kevesebb, némelyekéhez nagyon is sok. De nem fogják tudni a nevünket. Azt sem, hogy mit tettünk értük. A mi munkák rejtett és névtelen.”
Dr. Felkai Tamás – mentőorvos*

  1. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Gézafővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ezáltal a mentés állami feladattá vált.

Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant.

Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük A MENTŐK NAPJÁT MAGYARORSZÁGON. Ezen a napon kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak.

***

Az idézet Dr. Felkai Tamás (1922-1997) mentőorvostól származik, ő volt az, aki jelentős eredményeket ért el a magyarországi korszerű mentéstechnika kialakításában, részt vett egy újfajta mentőautó, a rohamkocsi megszervezésében. Megvalósította az első magyarországi helyszíni tartós eredményű újraélesztést, kidolgozta a helyszíni vérpótlás technikáját. Dr. Felkai Tamás az első magyarországi mentéstörténeti kiállítás szervezője, a Mentőmúzeum újraalapítója, a Kresz Géza- és a Kovách Aladár-hagyaték felkutatója, valamint számos oktatási segédlet és dokumentumfilm szerzője.

Forrás:

https://lenolaj.hu/2022/05/10/magyar-mentok-napja/?fbclid=IwAR1TkoI4HdGi0oZPg6VpTPqK9lOYSK_EG8lEalUzyi2NJKBoJn07MQhe8DI

 

https://youtu.be/AIT0zbfv1p8

Következő TV-műsorok

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search