Minden ami fontos

Mit kell tudni alaphangon a kőolajról és a magyar árképzéséről?

Minőség és kitermelési hely alapján megkülönböztetünk több típusú kőolajat:

  • - Ural
  • - Brent
  • - Dubai Light
  • - Bonny Light
  • - West Texas Intermediate (WTI)

Ezek közül a Brent előállítási költsége a legmagasabb így legtöbbször erre hivatkozva közlik a világpiaci árat. A nyers kőolaj árát a globális kereslet és kínálat határozza meg. A kereskedés során használt mértékegység a hordó, amely egyenlő 158,98 literrel, ami kb. 0,136 tonna nyersolajnak felel meg. A kőolaj fűtőértéke 10000-11500 kcal/kg. Eltérő becslések léteznek, arról hogy a Föld kőolaj készletei mikorra fogyhatnak el illetve, hogy az elérhető kitermelés meddig tudja ellátni a növekvő igényeket. Létezik persze olyan elmélet, mely szerint a föld belsejében nagy nyomás alatt folyamatosan keletkezik kőolaj szervetlen anyagokból, de ezt még sem bizonyítani, sem cáfolni nem sikerült. Így, tartja magát Lomonoszov 250 éves elmélete az őslények és növények maradványaiből történt keletkezésről. Mivel a készletek végesek és a fogyasztás egyre nő, az olaj árfolyama hosszú távon folyamatosan nőni fog (napi kereslet 2003-ban 79.3 millió hordó, míg 2007-ben már 86 millió hordó volt). Természetesen az olaj árát a spekulációk (pl. határidős olajügyletek) és politikai tényezők is jelentősen befolyásolják. A világ legnagyobb olaj exportőre Szaúd-Arábia, míg legnagyobb felhasználója és importőre az Egyesült Államok.

Palaolaj (tight oil)

Hidraulikus repesztéssel és horizontális fúrással a rossz áteresztő képességű kőzetből felszínre hozott könnyűolaj. Az új technológiák bevezetésével felfutatott palaolaj és palagáz kitermelés az USÁ-ban ipari fellendülést és energia árcsökkenést hozott az elmúlt években.

Az árakról:

Április derekára tovább nyílt a Brent-Ural árkülönbözet, ami a korábbinál is kedvezőbb helyzetet teremt a döntően orosz olajat finomító magyar olajcégnek, a Mol veszteségét a hatósági árszabályozás miatt bőségesen ellensúlyozza az egyre olcsóbb orosz olajon elért nyereség - írta a vg.hu kedden

Többet ezekről itt tudhatsz meg:

http://www.olajar.hu/

és

https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20220202/mi-a-brent-olaj-fogalma-brent-olaj-arfolyam-brent-olaj-ar-2022-1121613

https://infostart.hu/gazdasag/2022/04/12/nagyon-elszallt-a-brent-olaj-ara-az-uralhoz-kepest

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search