Minden ami fontos

A dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese, Kárpáti Zoltán posztjából írt cikket a Földjáró

A minap ráakadtunk egy fontos Facebook bejegyzésre, melyet a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese, a történelem-földrajz szakos Kárpáti Zoltán közölt az úgynevezett "halott hullámokról", "felhasadt hullámokról" vagy angolul "rip current"-nek hívott jelenségről és annak kezeléséről szól.

A tengerparti vakációkon bármikor belefuthatunk egy ilyen esetbe, ekkor azonnal kikerül a piros zászló a strandokra, de nem igazán tudjuk, hogy mi a teendő veszély esetén és egyáltalán mi is az a “felhasadt hullám”. Kárpáti Zoltán bejegyzését változtatás nélkül közöljük és egy videót is mellékelünk a felelősségteljes pedagógus életmentő leírásához.

“FONTOS TUDNIVALÓ FÜRDŐZŐKNEK! Ha a képeken lévő “halott hullámzást” lát, akkor általában piros zászló lobog a strandon, tehát tilos a vízbe menni. Sokszor a turisták nem értik, hogy látszólag nem túl viharos tenger mellet mért nem szabad bemenni…

Ismerjük fel időben és ha mégis bele kerültünk, akkor a lentebb leírtak alapján cselekedjünk!

 

HALOTT HULLÁM : Ha a hullámok között üres és csendes teret látsz /mint a képeken/, akkor ne menj a vízbe.

A két nyíl közötti tér valójában a holtág. Ez egy nagyon erős áramlat, amely nem engedi, hogy visszaússz a partra, hanem nagy erővel a tenger belseje felé húz.

Ahhoz, hogy kijuss belőle, nem szabad ellenállni, hanem egy egyszerű szabályt kell követni, amely segíthet kijutni a víz öleléséből, és visszatérni a szárazföldre. A lényeg az, hogy ne ess pánikba és ne küzdj a holt hullámok ellen. A parttól körülbelül 100 méternyi távolságig ér el a “hatása” – általában ennyi távolságra képes elvinni téged. Amint úgy érzed, hogy az ereje csökken, kezdje el úszni a parttal párhuzamosan. Abban a pillanatban, amikor ez sikerül, és a víz nem húz vissza, egyenesen a part felé indulj, a most már a part felé terelő hullámok segítségével.

Jó nyaralást és fürdőzést! Vigyázzunk és figyeljünk egymásra! Gyerekeket akkor se hagyjunk magukra a vízben, ha az sekély vagy tudnak úszni (akár ilyen hullámzás miatt)!”

Forrás:

https://foldjaro.hu/mi-az-a-felhasadt-hullam/

 

https://youtu.be/PuAlDTC_gIQ

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search