Minden ami fontos

Itt vannak a hatósági áras tűzifavásárlás feltételei, de tudd utána darabolni és hasogatni is kell!

rezsicsökkentés szabályainak változása, az áram- és a gáz drágulása miatt most sokan igyekeznek részben vagy egészben tűzifára váltani. Rajtuk kívül a már eddig is tűzifával tüzelők is azzal szembesülnek, hogy a tűzifa ára is jelentősen megnőtt, és beszerezni is egyre nehezebb. Ezért a kormány tűzifaprogramot hirdetett, amelynek keretében az állami erdőgazdaságoktól kedvezményes áron vásárolható tűzifa. Segítségül leírjuk a jogosultság,  igénylés, vásárlás részletes feltételeit, valamint azt is, mit érdemes mérlegelni és megtudni a vásárlás előtt, milyen többletköltségeink lesznek még az így vásárolt fával.

Mennyi tűzifa vásárolható kedvezményes áron?

Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható az állami programban. Egy erdei köbméter 1,7 normál köbméter (1x1 méteres alapon 1,7 méter magas oszlop). Nem okvetlen és egyszerre ennyit venni, van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is.

 

Milyen fajta tűzifa vásárolható?

Keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa vásárolható az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A legjobb tűzifa a keményfa (bükk, tölgy, gyertyán, akác), ezeknek a legnagyobb a fűtőértéke, jellemzően piaci tűzifaként is ilyet árulnak. A lágylombos fáknak kisebb a fűtőértéke. A fenyővel a magas gyantatartalma miatt vigyázni kell, csak azzal tüzelni nem is ajánlott, mert tönkreteheti a kéményt, így inkább a többi fával keverve, kisebb mennyiségben ajánlott használni, ha egyáltalában fűt valaki vele.

 

Mennyiért vásárolható a kedvezményes tűzifa?

  • keménylombos fa (bükk, tölgy, gyertyán, akác) erdei köbméterenként áfával: 30 000 forint
  • lágylombos fa erdei köbméterenként áfával: 19 000 forint
  • fenyő áfával: 19 000 forint

Ezeken az árakon belül nem tesznek különbséget a különböző fafajták között. A piacon vásárolható tűzifánál van különbség, a keményfák közül például az akác olcsóbb, mint a többi, és van, ahol a bükköt, tölgyet és gyartányt is más áron kínálják.

 

Milyen feldolgozottságú tűzifa vásárolható?

Nagyon fontos szempont a vásárlásnál, hogy az állami programban az erdőgazdaságoktól hengeres tűzifa vásárolható. Ez azt jelenti, hogy hosszabb szálakban vehetjük meg a fát (jellemzően méteres, másfél méteresre vágják). Ez azt jelenti, hogy a vásárláskor kalkulálni kell azzal, hogy a tűzifát még fel kell dolgoznunk, tönkre kell fűrészelnünk, majd fel kell hasogatnunk. 

 

Ez idő és költség, ami jelentősen megdrágíthatja a fát számunkra, ha magunk nem tudjuk vagy akarjuk ezt megcsinálni. 10 köbméter fa fűtésre kész feldolgozása sok idő, ha erre embert kell fogadnunk, annak a költsége még akkor is több tízezer forint lesz, ha van hozzá eszközünk (láncfűrész, körfűrész, hasogatógép, fejsze). Ha magunk végezzük, akkor is sok munkaórával számíthatunk, valamint az üzemanyag és áram árával. 

Forrás:

https://bank360.hu/hatosagi-aras-tuzifa

 

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search