Két darab 2 Michelin-csillag, hét darab 1 Michelin-csillag, 6 Bib Gourmand minősítés talált gazdára Magyarországon. Megjelent az első, kizárólag Magyarország éttermeit bemutató Michelin Guide.
- november 3. aranybetűkkel kerül be a magyar gasztronómia történetébe. Idén először Magyarország egészéről adott ki étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide. Ez azt is jelenti egyben, hogy első alkalommal Magyarország is saját önálló kiadványt kapott. Ezt mutatta be a Michelin a szakma, illetve a hazai érintett éttermek képviselői előtt 2022. november 3-án. Hogy magának az önálló kiadványnak mekkora jelentősége van a magyar gasztronómia fejlődése szempontjából, azt egy korábbi cikkünkben mondták el a hazai étterem-tulajdonosok, séfek.
Magyarországnak mostanáig 7 Michelin-csillagos étterme volt, mind Budapesten, idén pedig végre vidéki éttermekkel is gyarapodott a lista.
Csillagvizsgáló
Az első Michelin Útikönyv 1900-ban jelent meg. Útvonalakat, térképeket, benzinkutak, gumiabroncs-üzletek címeit tartalmazta, de a fő attrakciót kétségtelenül a szállodai és éttermi ajánlások jelentették. A kiadvány olyan siker lett, hogy hamar kiterjesztették Franciaországon kívülre, a belga változatot 1904-ben készült el. A vendéglátóhelyek osztályozása 1926-ban kezdődött, ekkortól ellenőrök járták az országot és osztogatták a csillagot. A ma ismert 1-2-3 csillagos rendszert 1931-ben vezették be, ehhez jött 1997-ben a Bib Gourmand címke, 2017-ben a Michelin-tányér, 2020-ban pedig a zöld Michelin-csillag.
Egy Michelin-csillag: az étterem a legjobb minőségű ételeket szolgálja fel. Az eredeti Útmutató szelleme szerint ott érdemes megállni.
Két Michelin-csillag: az étterem kivételes ételeket ígér, és mindenképp megérdemel egy kitérőt a tervezett útvonalról.
Három Michelin-csillag: egyedülálló konyha, egyedi menü és a szolgáltatás teljes élménye. Ezért ez az étterem megér egy külön odautazást.
Bib Gourmand címke: elfogadható áron jó minőségű ételt kínáló étterem. A közelmúltig ez azt jelentette, hogy a menü ára (2 fogás és egy pohár helyi bor vagy desszert) nem haladja meg a 35 eurót (14 500 forintot).
Michelin-tányér: az étterem jó és minőségi ételeket szolgál fel, további vizsgálódás után jó esélye van a csillagra vagy a Bib Gourmand minősítésre.
Zöld csillag: kiváló konyha, amit ráadásul fenntartható módon üzemeltetnek. A hagyományos csillago(ko)n felül jár.
TELJES LISTA
2 MICHELIN-CSILLAG
- Platán
- Stand
1 MICHELIN-CSILLAG
- 42 Étterem
- Babel
- Borkonyha
- Costes
- Essencia
- Rumour
- Salt
BIB GOURMAND
- Anyukám Mondta
- Casa Christa
- Kistücsök
- Macok
- Mór24
- Sparhelt
YOUNG CHEF AWARD
Mizsei János (MÁK)
WELCOME AND SERVICE AWARD
Kvasznicáné Marjai Flóra és Kvasznica Ferenc (Pajta)
SOMMELIER AWARD
Langó Tamás (Clarisse, BDPST Group)
GREEN STAR AWARD
Almalomb
Graefl Major Kétútköz
Onyx Műhely
Salt
Forrás: