Minden ami fontos

Az elmúlt 170 év extrém óceáni hőhulláma jelent meg az Atlanti-óceán északi részén

Az Egyesült Királyságot és Európa nagy részét körülvevő óceánvizek példátlan tengeri hőhulláma jelent meg, amelyet a tudósok szerint az ember okozta klímaváltozás fokoz. 

A tudósokat nemcsak az lepte meg, hogy az elmúlt hónapban mennyit melegedtek fel a vizek, hanem az is, hogy az év elején milyen korai időszakban jelentkezik a hőhullám. 

A meleg vizek fenyegetést jelentenek a tengeri élővilágra, és ezen a nyáron súlyosbíthatják a szárazföld feletti hőhullámokat.

 

A tengerfelszín hőmérséklete 5 Celsius-fokkal (9 Fahrenheit-fokkal) meghaladja a normál értéket, ami több mint 170 éve a legmelegebb, és jellemzőbb augusztusra és szeptemberre, amikor a vizek általában a legmelegebbek. 

Az eseményt a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal tengeri hőhullám-skáláján 4-es kategóriaként regisztrálták, ahol a helyi területek elérik az 5. kategóriát, a skála két legmagasabb kategóriáját.

A NOAA meghatározása szerint a tengeri hőhullám tartós és szokatlanul meleg óceáni hőmérsékletű időszak, „amely jelentős hatással lehet a tengeri élővilágra, valamint a part menti közösségekre és gazdaságokra”. Az ügynökség a 4-es kategóriát „extrémnek”, az 5-öst pedig „extrémen túlinak” minősíti.

A múlt hónap volt a legmelegebb május 1850 óta az Atlanti-óceánon az Egyesült Királyság körül, és minden hónap átlagához képest a legmelegebb volt – jelentette az ország meteorológiai szolgálata . Ez még azelőtt történt, hogy június elején megugrott a víz hőmérséklete, részben a bőséges napsütés és a délnyugat felől fújó meleg szelek miatt – mondta Aidan McGivern, a Met Office meteorológusa keddi videójában .

A tengerfelszín átlaghőmérséklete az Egyesült Királyság és Írország közelében 15 Celsius-fok (59 Fahrenheit-fok) közelébe esik, ami korábban csak egyszer fordult elő júniusban – írta a Twitteren Ben Noll, az Országos Víz- és Légkörkutató Intézet meteorológusa. Zéland. "Nagyon valószínűnek tűnik, hogy 2023 júniusa új rekordot állít fel a régióban, mivel a tenger hőmérséklete tovább emelkedik" - mondta.

Teljes cikk:

https://www.washingtonpost.com/weather/2023/06/23/ocean-heatwave-northatlantic-uk-climate/

 

Itt olvashatsz erről többet:

https://psl.noaa.gov/marine-heatwaves/

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search