Minden ami fontos

Európa gazdaságának tartósan szüksége lesz bevándorlókra, méghozzá nagy számban.

Szilánkok a cikkből:

„A munkaerő iránti kereslet a járvány és az inflációs válság ellenére is szokatlanul erős maradt az európai gazdaságban. Jól mutatja ezt, hogy milyen gyorsan nőtt az üres álláshelyek száma a járványidőszak után. Németországban például nemcsak gyors növekedést látunk 2020 második felétől, hanem azt is, hogy a betöltetlen álláshelyek száma tartósan meghaladja a munkanélküliekét. Vagyis, ha minden német munkanélküli el tudna helyezkedni az üres állások valamelyikében, még akkor is többszázezer betöltetlen pozíció maradna.”

„A vállalati szektor számára régóta problémát jelentett a munkaerőhiány, de a helyzet egyértelműen súlyosbodott a koronavírus megjelenése óta. A német vállalatok több mint egyharmada szembesül munkaerőhiánnyal, de a többi, hagyományosan magasabb munkanélküliséggel küzdő nyugat-európai országban is egyre több cég számára jelent problémát, hogy nem találnak megfelelő alkalmazottat. A munkaerőhiány sok esetben oda vezet, hogy a vállalatok kénytelenek visszafogni a tevékenységüket – ez pedig kisebb termelést, elmaradó beruházásokat jelent.”

„Európa népessége egyelőre még, ha lassan is, de növekszik. A népesség öregedése és a sok országban jellemző alacsony születésszámok miatt viszont a demográfiai trendek egyértelműen a munkaerőhiány további növekedését vetítik előre. A népesedési trendek azt mutatják, hogy népességnövekedést szinte csak azok az országok tudnak felmutatni, ahol számottevő bevándorlás van. A bevándorlással szemben hagyományosan óvatosabb álláspontot képviselő és jelentős mértékű kivándorlás által sújtott kelet-európai országok demográfiai trendjei pedig még borúsabb jövőt sejtetnek.”

„Mit hoz a jövő?

Arra következtethetünk, hogy az elmúlt években tapasztalt munkaerőhiány tartós marad, különösen az automatizáció által kevésbé érintett szegmensekben – így a legmagasabban kvalifikált munkakörök többségében és az alacsonyabb képzettséget igénylő szolgáltató és szakmunkás foglalkozásokban. Veszélyeztetve csak az automatizációval legkönnyebben kiváltható alacsony vagy közepes kvalifikációt igénylő irodai munkakörök vannak.”

Forrás és teljes cikk:

https://qubit.hu/2023/09/11/valsag-ide-vagy-oda-a-munkaerohiany-meg-jo-ideig-velunk-marad

 

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search