Minden ami fontos

Vészjósló jelentés érkezett a Föld állapotáról, a végéhez közeledik a stabilitás korszaka

A Föld egy egészet alkotó rendszerének stabilitását jelző 9 mutató közül 6 esetében az emberiség már átléphette azt a határt, amelyen belül a környezet még képes lehet az önszabályozásra - állítja egy új tanulmány. A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy a Föld maga mögött hagyta az elmúlt bő 10 ezer év viszonylagos állandóságának időszakát, amely az emberi civilizáció fejlődésének feltételeit biztosította.

9 bolygóhatár

A bolygóhatárok vagy planetáris határok koncepcióját még 2009-ben alkotta meg Johan Rockström, a Stockholm Resilience Center, a Stockholmi Egyetem fenntarthatósági tudományi kutatóközpontjának vezetője és társai azzal a céllal, hogy a bolygó és az emberiség szempontjából kulcsfontosságú főbb paraméterek mentén írják le és számszerűsítsék az emberi tevékenység földi rendszerekre gyakorolt hatásait. A keretrendszer nem csupán a klímaváltozás, de olyan egyéb folyamatok alapján is igyekszik leképezni a Föld állapotát, mint a globális édesvízhasználat vagy a vegyi szennyezések.

Az egy egészet alkotó földi rendszer ('Földrendszer') stabilitása és rugalmasságának megőrzése szempontjából kritikus 9 folyamat így lényegében az emberiség további fejlődését lehetővé tevő legfontosabb földi feltételeknek feleltethető meg, amelyek a bolygó emberi társadalmai számára a biztonságos zónát jelentik. A koncepció azokon a tudományos bizonyítékokon alapul, amelyek szerint az emberi aktivitás, különösen az iparosodott társadalmak iparosodás óta kifejtett tevékenysége vált a globális környezeti változás fő mozgatórugójává.

A 9 bolygóhatár:

  • Klímaváltozás
  • Bioszféra egységének csökkenése
  • Földhasználat változás
  • Édesvízhasználat
  • Nitrogén és foszfor áramlási ciklusai
  • Óceánok elsavasodása
  • Légköri aeroszol-terhelés
  • Vegyi és egyéb környezetszennyezés
  • Sztratoszférikus ózonréteg csökkenése

A modell szerint tehát, ha az emberi zavaró hatás nem lépi át ezen határokat, úgy a bolygó a körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt kezdődött földtörténeti jelenkor (holocén) által az emberi társadalmak számára biztosított biztonságos zónában maradhatna. Ebben az állapotban a globális környezeti funkciók és az életet fenntartó rendszerek hasonlóak maradnak az elmúlt mintegy 10 ezer év során tapasztaltakkal, ahelyett, hogy az emberi történelemben példátlan körülményeket teremtő új helyzetet teremtenének.

Ennek megfelelően a bolygóhatárok átlépése ugyanakkor akár katasztrofális következményekkel is járhat, nemlineáris, hirtelen környezeti változásokat kiváltva a kontinentális léptékű és a bolygószintű rendszereken belül.

A cikk itt olvasható:

https://www.portfolio.hu/global/20231008/veszjoslo-jelentes-erkezett-a-fold-allapotarol-a-vegehez-kozeledik-a-stabilitas-korszaka-643621

A tanulmány itt olvasható:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adh2458

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search