Minden ami fontos

A Dunakeszi Járműjavító egy spanyol – magyar cég része lesz?

Felvásárlás és együttműködés is, az asztalon van a magyar vasútipar és a spanyol Talgo között.

"Az elmúlt hetekben megmozdult a hazai vasúti szakma arra a hírre, hogy magyar befektetők vehetnék meg a neves spanyol vasútgyártót, a Talgót. Több érintettel tudtunk beszélni, akik elmesélték, hogy nemcsak a titokzatos felvásárlási terv létezik, de ettől függetlenül éppen kooperációra is készült a két társaság. Mindkét fejleményben lenne üzleti logika, de adódnak buktatók is."

"Pár hete röppent fel a hír, amit a spanyol tőkepiaci közlemény is megerősített, hogy egy magyar befektetői csoport felvásárlási ajánlatot fontolgat a neves spanyol vasúti cégre, a Talgóra. A Telex részletesen is bemutatta az ügylet hátterét, amelyben némileg különbséget tettünk a Hernádi Zsolt Mol-vezér és környezete által fémjelzett jelenlegi tulajdonosi kör, és a Dunakeszi Járműjavító (DJJ) életében legalábbis korábban eljáró, Tombor András nevével leírható csapat között. A hazai vasútgyártást inkább előbbiekhez, a konkrét spanyol érdeklődést inkább utóbbiakhoz kötöttük."

"Fapados tervek

Úgy tudjuk forrásainktól, hogy a célpont, vagyis a spanyol Talgo és a magyar Dunakeszi Járműjavító már egy ideje együtt is dolgoznak, készülődnek.

A német Flix Train egy olyan cég, amely az olcsó távolsági buszokról ismert Flix Bus német leányvállalata, és a vasúttal hasonló, vagyis pénztárcakímélő megoldásokat kínálnak a frekventált úti célokra. A Talgo feltett szándéka, hogy ennek a cégnek ő szállítana vonatokat, és az elmúlt hetekben már együtt is dolgozott az előkészítésen a DJJ-vel.

A Flix-ügylet amúgy eléggé elhúzódó és némileg vadregényes történet."

"Korábban a Stadler szerette volna megcsinálni, majd az orosz Transmashholding egy héttel a háború előtt már nagyon jól állt, de az orosz–ukrán háború miatt a megbízás ellehetetlenült.

Most a Talgo próbálkozna, viszont önmagában nem megfelelő vagy nem elegendő a kapacitása ehhez, ezért ha sikerülne elnyerni a megbízást, szívesen bevonná az üzletbe Dunakeszit. A történet még tárgyalási folyamatban van, korántsem biztos, hogy megvalósul. Viszont a DJJ vezetése abban bízik, hogy ha sikerülne, akkor a fapados vonatok gyártása sok (akár 10) évre jelentene munkát. Igaz, fejleszteni is kellene hozzá, akár új szerelőcsarnokot építeni.

Élet Egyiptom után

A DJJ részéről az hozza a motivációt a Flix-gyártásban való részvételre, hogy a magyar cég ismert nagy megrendelése, vagyis az egyiptomi projekt hamarosan kifuthat, utána valami újabb nagy külföldi munkát szeretne.

Forrásaink szerint a DJJ amúgy stabil, reményteli a jövője, most is le vannak kötve a kapacitások, immár a tetejétől az aljáig havonta 20 vasúti kocsit gyártanak Egyiptomnak.

Korábban a kocsiszekrényt Oroszországban gyártották, de most már teljes műszaki tartalommal Dunakeszin készülnek a vonatok. Mint forrásaink mesélték, Egyiptomba hajóval mennek a kész vonatok, vagyis egészen pontosan Dunakesziről a szlovéniai Koperbe lemennek lábon, majd nagyjából háromhavonta rápakolják őket egy teherhajóra, és irány Alexandria.

A talgós projekt egyébként nem lenne teljes újdonság, korábban is voltak a Dunakeszi Járműjavítónak közös munkái nyugati cégekkel, olykor a Siemensszel, korábban a Stadlerrel vagy a Bombardier-vel. De arról is hallottunk, hogy napirenden lehet egy közös kísérlet a szintén spanyol CAF-fal, és persze az egyiptomi munka mellett mindig dolgozik a társaság magyar megrendelőnek (MÁV-Start) úgy évi 8-9 milliárd forint értékben. Úgy tudjuk, a társaságnak van egy másik nagy spanyol vonatkozású reménye is, az athéni metró felújítása, a CAF spanyol cégen keresztül ide jöhetnének közúton a metrókocsik bizonyos részei (a forgóvázak), azokat kellene felújítani."

 

Teljes cikk:

https://telex.hu/gazdasag/2023/12/05/a-dunakeszi-jarmujavito-es-a-spanyol-talgo-felvasarlas-vagy-egyuttmukodes

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search