Minden ami fontos

Miről kapta a nevét Fót?

Három mondát is feljegyeztek az ügyben, de lehet, még több is létezik!

Fót város dicső legendájához nemcsak egy folt, hanem I. Béla királyunk fiai és egy nyertes csata is kapcsolódik.

De miért is kapta ez a város éppen a Fót nevet, mi is az a Fót? A Fót elnevezés legelőször személynév formájában szerepel egy pannonhalmi adománylevélben, ami 1152-ből maradt fent.  Aztán említik egy 1219-es oklevélben is (a váradi káptalan jegyzőkönyvben), már helységnévként.

Itt vitatott az, hogy hová esik ez a Fót, mert egyesek szerint egy Heves megyei településről van szó, ám a mai Fót mellett szól az a tény, hogy a váradi jegyzőkönyvben egy váci ügyet is tárgyalnak, amely Pest megyei település.  

A következő oklevél, amelyben Fótról mint a fóti nemesek otthonáról van szó, 1261-ből való, IV. Béla királyunk egyik oklevelében 1353-ban is említik Folth formájában Fótot Nagy Lajos király uralkodása alatt.

Tehát nem teljesen tisztázott az eredete és az elnevezése, de látszik, hogy komoly múltra tekint vissza. És ami ennél is izgalmasabb, hogy egy különleges legenda is köthető hozzá…

A győztes csata és a folt

A legenda Fót nevének eredetéhez kapcsolódik és háromféle változata is van. Mindegyik a mogyoródi csatára vezethető vissza, ami I. Béla fiai és Salamon között zajlott, 1074 márciusában.

Az első változat szerint, miután Béla fia, Géza herceg nyerte a csatát Salamon ellen, állítólag győzedelmes mámorban letekintett a hegyoldalból és megpillantott egy szemrevaló települést. Ahogy meglátta, a következő kérdést tette fel: „Mi az a folt odalenn?”

A második változat alapján, ha Géza herceg szerencsére nem is, de a nadrágja megsérült a csata során. Egy hatalmas lyuk tátongott rajta. A herceg nadrágját a hegyoldal alján fekvő község egyik lakója varrta meg, azaz befoltozta.

A harmadik változatban nem Géza, hanem László herceg, azaz a későbbi I. (Szent) László, nadrágja szakadt el a csatában. A lyukas nadrág pedig nem méltó egy herceghez, és ezt ő is így gondolta, mert a legenda szerint kiabálni kezdett: „Fót kell, fót!”

Ezek szerint Fót egy győztes csatának és egy foltnak köszönheti a nevét, bájos és szívmelengető történet. Mint, ahogy a más magyar településekhez tartozó legendák is, amiket szintén érdemes elolvasni.

Több Fótról és nevéről itt olvasható még:

https://nlc.hu/utazas/20201107/fot-legenda/

Következő TV-műsorok

16 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
10.16.2021 12:00 pm - 12:30 pm
16 okt.
17 okt.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search