Minden ami fontos

Néhány országban már működik az EU-s vakcinaútlevél, teljes bevezetését július 1-re tervezik.

Elindult a rendszer, amelynek segítségével az EU tagállamok képesek igazolni az állampolgáraik oltottsági adatait, teszteredményeit, valamint azt, hogy átestek a koronavíruson - illetve ugyanezt ellenőrizni tudják a blokk többi országából érkező látogatók esetében.

TechCrunchon olvasható hír szerint hét ország már használatba is vette a rendszert (Bulgária, Csehország, Dánia, Görögország, Horvátország, Lengyelország és Németország). Magyarország a projekt státuszát megjelenítő weblap szerint egyelőre a tesztelés fázisában van. Ha minden jól megy, a program július elsejéig minden tagországban elindul, ám a nehézségekkel küzdők hathetes haladékot kapnak, vagyis csak őszre fog biztosan mindenhol működni az igazolások kiadása és ellenőrzése. Jövőre pedig az egész rendszert le is zárják - legalábbis a Bizottság ebben bízik.

Az egyes országok azért felelnek, hogy biztosítsák, hogy az állampolgáraik megkaphassák az igazolásokat, akár az egészségügyi informatikai szolgáltatásokon (amilyen nálunk az EESZT) keresztül, akár az orvosi rendelőkben, akár a tesztállomásokon. A vakcinaútlevél a cikk szerint QR-kódokkal, illetve nyilvános kulcsú titkosítással működik. Utóbbi lényege, hogy a kibocsátó ország egy, csak általa ismert, titkos kulccsal titkosítja az információkat, majd azokat a fogadó ország hatóságai a titkos kulcs párjával, a mindenki számára hozzáférhető, úgynevezett nyilvános kulccsal visszafejtik. Ez megnehezíti a hamisítással próbálkozók dolgát. Az ellenőrzés során személyes adatokat nem kell átadni, így azokat nem is tárolják a fogadó ország hatóságai. Az igazolás digitális és papír alapon is elérhető lesz.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen mindebben az európai értékeket látja tükröződni. Von der Leyen szerint ilyenek a privátszféra védelme és az inkluzivitás - előbbi jegyében személyes információk nem cserélnek gazdát, utóbbi pedig biztosítja, hogy nem csak digitálisan igazolhatjuk majd, hogy beoltottak minket.

Forrás:

https://raketa.hu/nehany-orszagban-mar-mukodik-az-eu-s-vakcinautlevel

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search