Minden ami fontos

Életmű-kiállítást kapott Sajdik Ferenc Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, karikaturista Vácon

Életmű-kiállítást kapott Sajdik Ferenc Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, karikaturista Vácon, a Pannónia Házban. Most mondhatnánk, hogy a 91 éves Sajdik Ferenc előtt így tiszteleg szülővárosa, de a grafikus Neuenhagen bei Berlinben született, szülői kötelékei pedig Dunakeszihez kötik, ám Pom Pom és Gombóc Artúr megformálója, a Ludas Matyi hetilap rajzolója több szállal is kötődik a Duna partján nyújtózó településhez.

Sajdik ugyanis többször megfordult Papp László műgyűjtő váci galériájában, idővel barátok lettek, és ebből adódóan több, a városhoz is köthető Sajdik-alkotás született. Vác már régóta helyet és teret ad a grafikus munkáinak, s most a háromszáz éves Pannónia Házban – amely volt már kocsma, fogadó, kereskedőház, színház, mozi, étterem, sörfőzde, pártiroda és múzeum is –, a vendéglő egykori éttermében Sajdik Ferenc egyedülálló, karakterizáló tárgyakkal kiegészített portréi kaptak helyet.

A környezet valóban kultúrával átitatott, hiszen a reformkorban például az akkori színészikonok jártak ide, vándorszínészként még Petőfi Sándor is.

Sajdik Ferenc munkái a régmúltra, az 1980-as évekre nyúlnak vissza, számos pasztell karikatúrát készített számára fontos történelmi személyiségekről, képzőművészekről, színészekről, írókról; a keretekre pedig különféle applikációkat erősített, agyagszobrokat, hétköznapi tárgyakat, olyanokat, amelyek az ábrázolt személy életművét szimbolizálják.

 

 

Az épület különteremében Sajdik Váccal kapcsolatos alkotásai kaptak helyet, a gyerekteremben pedig vendégeikre várnak a Civakodó Cipőikrek, valamint a Madárvédő Golyókapkodó, a Ho-Ho-ho Horgász, Pom Pom és Gombóc Artúr – vagyis Csukás István mesehősei, amelyeket Sajdik Ferenc formált meg.

 

Forrás:

https://index.hu/kultur/2021/08/03/gomboc-artur-muzeumi-mosolya-minden-csokit-meger/

 

Következő TV-műsorok

16 okt.
VVTV Jó Reggelt Magazin (ismétlés)
10.16.2021 12:00 pm - 12:30 pm
16 okt.
17 okt.

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search