Minden ami fontos

Lépések hatására villamos energiát generáló fapadlót fejlesztettek ki Svájcban.

A találmány "motorját" kettő darab, elektródák közé szorított és a feladatára kellően „érzékenyített” lucfenyőlemez képezi. A megfelelően hatékony működés eléréséhez az egyik falapot egyfajta szilíciumbevonattal (poli-dimetil-sziloxánnal) lefedték, a másikat pedig teletűzdelték nanokristályokkal.

Amikor az újfajta, többrétegű padlólapra lépések nehezednek, a két falemez érintkezése és szétválása hatására az elektronok el kezdenek vándorolni közöttük, azaz a spéci parketta ideiglenesen villamos energiát generál.

A fizikában ezt a jelenséget triboelektromos hatásnak hívják.

A lemezeket azért kellett némileg átalakítani, mert a fa alapvetően „triboneutrális” azaz az elektronok leadása és a felvétele finoman szólva nem tartozik az erősségei közé. A szilíciumos borítást kapott lap a részecskék begyűjtésében, a fémionokkal és szerves molekulákkal teleszórt párja pedig azok leadásában azonban már effektive jeleskedik.

A tapasztalatok szerint, végleges formájában az új triboelektromos nanogenerátor 80-szor több áramot tud megtermelni, mintha csupán kezeletlen fából tákolták volna össze a rendszert.

A kutatók kísérletei bebizonyították, hogy például LED-lámpákat, illetve kicsi elektronikus eszközöket (számológép stb.) a találmányuknak már akár egy A4-es papírlapéval egyező méretű szekciójával is működtetni lehet.

Forrás:

http://gyartastrend.hu/muveltmernok/cikk/lepesnyire_az_aramtermelestol

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search