Minden ami fontos

CSAK NÉHÁNY NAPOT KELL VÁRNI, ÉS KIDERÜL, KARIKÓ KATALIN MEGKAPJA-E AZ IDEI NOBEL-DÍJAT IS

Egymás után nyerte a díjakat idén Karikó Katalin, a Pennsylvaniai Egyetem biokémikus professzora, a BioNTech alelnöke, miután ő szabadalmaztatta az mRNS-alapú oltóanyagok technológiáját, ennek pedig óriási jelentősége lett a koronavírus-világjárvány kezelésében.

Kutatótársával, Drew Weissmannal évtizedeken át dolgoztak a hírvivő RNS-en alapuló oltástechnológián, amelynek első gyakorlati alkalmazása a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinája lett. A páros nemrég elnyerte a 2021-es Lasker-DeBakey Klinikai Orvosi Kutatási Díjat, ami 250 ezer dolláros honoráriummal jár, néhány héttel korábban pedig a tudomány Oscarjának számító, 3 millió dollárral járó élettani Breakthrough-díjat.

Miután a Moderna társalapítója, Derrick Rossi őssejtbiológus nemrég azt mondta, a párosnak egyértelműen kijár a kémiai Nobel-díj, a múltbeli Lasker-díjasokból pedig nagyon sokan nyerték meg utóbb a Nobel-díjat is, a LiveScience nemrég azt latolgatta, vajon megkapják-e Karikóék a Svéd Királyi Tudományos Akadémia elismerését is

A kérdés pedig nem is lehetne aktuálisabb, hiszen jövő hétfőn az orvosi Nobel-díjakkal elkezdődik a 2021-es tudományos díjeső. A kémiai Nobel-díjasok bejelentésére szerdán kerül sor.

A kutatópáros augusztusban a Columbia Egyetem Louisa Gross Horwitz biológiai és biokémiai díjat is elnyerte, amellyel az orvostudományokban végzett úttörő munkát szokták honorálni. A Rosenstiel-díjat pedig azért kapták meg februárban, mert sorsfordító munkát végeztek az orvostudomány területén.

……

A Lasker-díj 75 éves történetében 95 korábbi nyertes kapott később Nobel-díjat. A 106 Horwitz-díjas közül 51-en lettek utóbb Nobel-díjasok is, míg a 93 Rosenstiel-díjasból 36-an. Arról nem is beszélve, hogy a ChemistryViews magazin szeptemberi szavazásán Karikó lett az egyik legerősebb jelölt a 2021-es kémiai Nobel-díjra.

Ugyanakkor a Rosenstiel-díj és a Nobel-díj között általában kilenc év is eltelik, könnyen előfordulhat tehát az is, hogy Karikó és kutatótársa nem idén, hanem néhány év múlva nyeri el a legnagyobb elismerést, amit kutató kaphat.

Teljes cikk itt olvasható:

https://qubit.hu/2021/10/01/csak-nehany-napot-kell-varni-es-kiderul-kariko-katalin-megkapja-e-az-idei-nobel-dijat-is

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search