Minden ami fontos

Ha az átlaghőmérséklet 7 fok alá süllyed és ez tartósnak mutatkozik, akkor mindenképpen ajánlott téli gumira váltani!

Mikortól kell téligumit használni?

Az őszi hónapokkal egyidejűleg minden autósban felmerül a kérdés, hogy vajon mikor érdemes téli gumira váltani. A biztonságos közlekedés nem csak a vezetési tapasztalaton, a gépjármű általános állapotán, a szervizelés gyakoriságán múlik, hanem bizony azon is, hogy az évszaknak megfelelő abronccsal gurulunk-e az utakra. Meddig közlekedhetünk biztonságosan a nyári gumival, és mikortól nélkülözhetetlen a csere? Érdemes szentírásként tekinteni a 7 fokos szabályra, vagy pusztán irányadó az? Mikor kell a téli gumit felrakni? Cikkünkben most annak igyekszünk utánajárni, hogy a téli gumi mikortól elmaradhatatlan.

Mikor kell a téli gumit felrakni?

A szakemberek minden évben hangsúlyozzák, hogy ha az átlaghőmérséklet 7 fok alá süllyed, és ez tartósnak mutatkozik, akkor mindenképpen ajánlott a cserére ügyelni. Sokkal korábban nem célszerű a téli gumi használata, hiszen a meleg aszfalton gyorsan kopik, sokat fogyaszt és a közlekedés biztonságára is rányomja bélyegét. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyenek az autózási szokásaink. Aki ugyanis rendszerint hajnalban indul útnak, és késő este használja gépjárművét, annak hasznos lehet korábban is a téli gumi használata, hiszen ősszel a reggeli és esti órákban a hőmérséklet rendszerint az átlagnál is alacsonyabb.

Miben különbözik a téli gumi a nyáritól?

Nem véletlen, hogy a hideg és a meleg aszfaltra egészen más típusú gumi bizonyul ideálisnak, hiszen eltérő körülmények közötti használatról van szó. Továbbá tény az is, hogy telente a latyakos, esős, havas, jeges útszakaszok igencsak próbára teszik az abroncsokat. Rendkívül fontos tehát, hogy ilyenkor téli gumi álljon rendelkezésre, hiszen ez biztosítja a megfelelő úttartást, menetstabilitást és garantálja az aquaplaning elleni védelmet is. A nyáritól eltérően a téli gumi magasabb szilika tartalommal rendelkezik, ami gondoskodik a rugalmasságról hidegben is. A futófelület kialakítása is merőben más, ugyanis mély barázdák, kapaszkodóblokkok és lamellák teszik lehetővé a szükséges tapadást és ezzel együtt a megbízható közlekedést. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyári gumi kifejezetten alkalmatlan a téli időszakban történő használatra, és rengeteg balesetveszélyes szituációt teremthet az efféle figyelmetlenség.

Ellenőrizze időben a profilmélységet!

A hét fokos hőmérséklethez közeledve már érdemes elővenni a garázsból a téli gumikat, és nem az utolsó percre hagyni azok ellenőrzését. Amennyiben megfelelően tároltuk a nyár folyamán, nem érte sugárzó hő és különféle vegyi anyagok, valamint az elhelyezésre is ügyeltünk, akkor valószínűleg ugyanolyan állapotban kerülnek elő, ahogyan eltettük őket. Fontos azonban ellenőrizni a profilmélységet is, hiszen az optimális teljesítmény nagymértékben függ ettől. A kritikus 4 mm felé közeledve célszerű egy új szett beszerzésén elgondolkodni, és még időben megvásárolni a szükséges abroncsokat. Akár az online rendelés kényelmét kihasználva is megtehetjük ezt, így még a szaküzletet sem kell felkeresni. Figyelmet érdemel a futófelület rendellenes kopása is, s arra utalhat, hogy a futómű nem megfelelőn van beállítva a gépjárművön. A szerviz felkeresésekor ezt mindenképpen célszerű orvosolni.

Készüljön fel a téli közlekedésre!

Annak érdekében, hogy a téli hónapokban is minden rendben legyen az utakon, érdemes a téli gumi cseréjén túl az autó felkészítésére is odafigyelni. Az évszaknak megfelelő szélvédőmosó-folyadék, a jégkaparó és a jégoldó spray legalább olyan jó szolgálatot tehetnek, mint egy termosz forró tea és egy meleg pléd bekészítése. Ez utóbbiak kifejezetten akkor ajánlottak, ha hosszabb útra indulunk, vagy előreláthatólag nem lesz lehetőségünk megállni útközben. A latyakos, saras idő az alvázra is káros hatással van, ennek következményeit elkerülhetjük akkor, ha rendszeres alvázmosással gondoskodunk a gépjármű állagmegőrzéséről. Arra a kérdésre pedig, hogy mikor kell a téli gumit felrakni, a legtöbb szakember a hét fokos hőmérsékletet ajánlja, mint vízválasztót.  

 

Forrás:

https://www.teligumit.hu/mikortol-kell-teligumit-hasznalni

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search