Minden ami fontos

Corryvreckan-örvény a világ harmadik legnagyobb örvénye, melyet a monda szerint egy boszorkány varázsolta, hogy megvédje Skóciát

A legenda szerint egy boszorkány varázsolta, hogy megvédje Skóciát egy gonosz kalóztól.

Heves örvény kavarja a vizet a skót Jura és Scarba szigetek között, ami erős árapályáról és állóhullámairól híres. A megfelelő dagályhelyzetben kialakuló Corryvreckan-örvény a világ harmadik legnagyobb örvénye, épp olyan legendás, mint amilyen lenyűgöző.

Az örvényt legendák övezik. Az egyik szerint egy norvég hercegről kapta a nevét, aki egy skót hercegnő iránti szerelmét próbálta bizonyítani, miután apja azt a kockázatos feladatot adta neki, hogy három éjszakán át tartsa a csónakját az örvényben – írja az Atlas Obscura nyomán a Sokszínű vidék.

Egy másik legenda egy gonosz ír kalózról mesél, akinek a helyi tengeri boszorkány belelátott a szívébe, amikor hajója elhaladt mellette. A boszorkány megidézte az örvényt, hogy megvédje Skóciát a kalóz aljas útjaitól, és a végzetébe küldte.

Az örvény létezésének valódi oka kevésbé fantasztikus: az erős atlanti áramlatok és a szokatlan víz alatti domborzat különösen intenzív árapály-versenyt és örvényt idéznek elő. A víz felfelé kényszerül, amikor nekiütközik a sziklának, hatalmas, kavargó hullámokat okozva. Néha különösen viharos időben az örvény által keltett zaj több kilométer távolságból is hallható.

Foprrás:

https://foldjaro.hu/balnak-otthona-a-vilag-harmadik-legnagyobb-orvenye/

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search