Minden ami fontos

Két sziget, ahol határos egymással Oroszország és Amerika.

A Diomede-szigetek (orosz острова Диомида, angol Diomede Islands) egy szigetcsoport a Bering-szoros közepén. Első különlegességét az adja, hogy két tagja két országhoz tartozik:

a Nagy-Diomede (Imaqliq vagy Ratmanov-sziget) Oroszországhoz, a Kis-Diomede (Inaliq vagy Krusenstern-sziget) az Amerikai Egyesült Államokhoz (Alaszkához) tartozik.

A két sziget közt pedig nincs négy kilométer távolság, tehát gyakorlatilag pár lépéssel Amerikából Oroszországban lehetünk. De nem csak ez a különlegessége:

a két földdarab között nemcsak nemzetközi határ húzódik, hanem a dátumválasztó hosszúsági kör is. Ezért a két egymás melletti két szigeten 21 óra az időeltolódás: míg mondjuk a Nagy-Diomedén hétfő dél van, addig a Kis-Diomedén még vasárnap délután három.

A szigetek egyetlen lakott települése a Kis-Diomede nyugati felén lévő Diomede falu. Évtizedekkel ezelőtt az orosz sziget is lakott volt, de a hidegháború során a szovjet kormány a kontinensre költöztette a népességet. Napjainkban a sziget továbbra is lakatlan, csak egy orosz meteorológiai állomás található rajta, valamint egy lezuhant Li-2 katonai gép. A Nagy-Diomede egyben Oroszország legkeletibb pontja is.

Egyébként a Diomede-szigeteket az európai felfedezők közül Szemjon Ivanovics Gyezsnyov pillantotta meg először 1648-ban. Nevüket Vitus Bering dán felfedezőtől kapták, aki 1728-ban Szent Dioméd napján, augusztus 16-án érkezett a szigetekhez.

Az Alaszka eladását rögzítő 1867. évi szerződés Oroszország és az Egyesült Államok között úgy rendelkezik, hogy a határ egyenlő távolságra húzódjon a két szigettől, majd egyenesen észak felé tartva ossza ketté a Jeges-tengert.

A két sziget őslakosai – akár vízi úton, akár a befagyott szoros jegén át – rendszeresen látogatták egymást, eljártak egymás ünnepségeire és kereskedtek is. A hidegháború idején ennek vége szakadt, a határszakasz szigorú ellenőrzés alá került; az alaszkaiak – a két blokk közötti más határok mintájára – Jégfüggönynek nevezték el.

1987-ben Lynne Cox hosszútávúszó a 4 °C-os vízben átúszott az amerikai oldalról a szovjet oldalra – ez a hidegháború befejeződésének egyik jelképes mozzanata.

Forrás:

https://foldjaro.hu/diomede-szigetek/

és

 Wikipédia)

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search